Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Xerophyllum višegodišnja je zeljasta biljka

 

Xerophyllum je sjevernoamerički rod dviju vrsta cvjetnica ( Xerophyllum tenax i Xerophyllum asphodeloides) u obitelji Melanthiaceae .
Ove vrste imaju šiljasto lišće i male bijele cvjetove na dugim peteljkama. Cvjetovi su blagog mirisa, skupljeni u gustu grozd na vrhu debele stabljike. Jedinstvenog su izgleda i lijep su dodatak višegodišnjim gredicama i posudama.

Značenje imena

Naziv “Xerophyllum” dolazi od grčkih riječi “xero” (“suh”) i “phyllon” (“list”) .

Xerophyllum tenax je poznat kao "medvjeđa trava", dok je Xerophyllum asphodeloides poznat i kao "ćureća brada".

Xerophyllum simbolizam

Xerophyllum tenax je prva biljka koja se pojavila da "očisti zemlju" nakon požara, pa simbolizira ponovno rođenje i novi početak

Zanimljive činjenice o Xerophyllumu

Medvjeđa trava (Xerophyllum tenax) u SAD-u

Xerophyllum tenax, poznatiji kao medvjeđa trava, višegodišnja je zeljasta biljka porijeklom iz zapadne Sjeverne Amerike. Daje više cvjetnih stabljika koje mogu narasti do 1,5 m (5 stopa) u visinu. Ima bazalne listove poput trave na dnu stabljike i grozd malih, gustih bijelih cvjetova na vrhu.

Ova biljka je otporna na vatru i jedna je od prvih koja je ponovno naselila opožarena područja jer njezin rizomatozni korijen može preživjeti visoke vrućine. Nakon požara izbacuje svježe izdanke iz rizoma kako bi formirao novu nakupinu.

Medvjeđa trava je neslužbeni simbol Nacionalnog parka Glacier , koji se nalazi u državi Montana, SAD.

Biljka ima ljekovitu primjenu . Njegovi korijeni korišteni su za liječenje bolnih očiju, rana koje krvare, uganuća i slomljenih udova.

Nadalje, njezino lišće tradicionalno koriste Indijanci za izradu vodootpornih košara i haljina .

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.