Type Here to Get Search Results !

Cvijeće "Juka" ili Božje svjetiljke Cvjetovi su obično mirisni

 


Jucca je rod od oko 50 vrsta zimzelenih trajnica, grmova i drveća. Pripada obitelji Asparagaceae i porijeklom je iz Sjeverne Amerike, Meksika i Kariba.
Ove svestrane biljke koje se lako održavaju dolaze u velikom izboru veličina i oblika. Poznate su po svojim šiljastim listovima poput mača i prekrasnim cvjetovima u obliku zvona. Cvjetovi su obično mirisni i bijele ili krem ​​boje. Idealni su za ljude koji imaju malo vremena ili često putuju zbog malih zahtjeva za održavanjem.

Značenje imena

Ime roda dolazi od Taino (domaći karipski naziv) za biljku Yuca.
Ime "Yucca" pogrešno je dao rodu Carl Linnaeus, budući da je to latinizirana varijacija "Yuca", karipskog naziva za kasavu (Manihot esculenta) .

Rani američki doseljenici nazivali su ih “Lamparas de Dios” ili “Božje svjetiljke”, zbog njihovih prekrasnih bijelih cvjetova koji su naizgled osvjetljavali put tijekom njihovog dugog i opasnog putovanja.

Jucca simbolika

Jucca simbolizira zaštitu , čistoću i pročišćenje

Zanimljive činjenice o Yucca

Simbiotski odnos između biljaka Jucca i moljaca Yucca

Jucca se razmnožava kroz simbiotski odnos s moljcima iz roda Tegeticula koji oprašuju biljku i preživljavaju na njezinom nektaru. Odnos između njih je toliko blizak da svaki od organizama ne može preživjeti bez drugoga. To je primjer  obveznog međusobnog odnosa , gdje se obje vrste moraju oslanjati na drugu kako bi preživjele.

Jucca – postrojenje za čišćenje zraka

Prema istraživanjima NASA-e, Jucca je jedna od najpopularnijih biljaka za čišćenje zraka koja uklanja toksine iz zraka. To je odlična sobna biljka koja vam može pomoći da očistite zrak, ublažite stres i povećate fokus.

Jucca u SAD-u

Godine 1927. Novi Meksiko odabrao je juku kao svoj državni cvijet , bez navođenja određene vrste.

Prednosti i upotreba

Ova biljka je hranjiva i cijenjena od strane travara zbog svojih ljekovitih svojstava .
Sadrži važne hranjive tvari poput vitamina B i C, kalcija i željeza. Jucca se koristi za liječenje artritisa, kolitisa, hipertenzije i migrenskih glavobolja. Ima protuupalna, antifungalna i antioksidativna svojstva.

Biljku su američki domoroci tisućama godina koristili za mnoge stvari .
Indijanci su koristili korijenje i deblo Soaptree Jucca (Jucca elata) za izradu sapuna. Također su koristili vlakna lišća Soaptree Jucca za izradu pojaseva, tkanina, sandala i košara. Pleme Cherokee koristilo je korijenje Jucca kao lijek za liječenje osipa i rana. Listove Navahosi također koriste ceremonijalno.

Jucca vam također može pomoći u vašim potrebama ljepote, jer je aktivni sastojak koji se koristi u mnogim organskim kozmetičkim proizvodima za njegu kože .

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.