Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Xerochrysum mogu dugo zadržati svoj svijetli i svjež izgled

 

Xerochrysum je rod od 8 vrsta cvjetnica, porijeklom iz Australije. Rod pripada obitelji Asteraceae , s jednogodišnjim i višegodišnjim sortama.

Xerochrysum proizvodi upadljive brakteje poput papira u raznim bojama. Sićušni pojedinačni cvjetovi žute su boje i formirani su u veliki grozd okružen prekrasnim braktejama. Xerochrysum je privlačan pčelama, leptirima i pticama. Jedno je od najpopularnijih vječnih cvjetova, zbog svoje postojane ljepote i široke palete boja.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčkih riječi "xeros" , što znači "suh" i "chrysos" , što znači "zlato" , u odnosu na suhe zlatne brakteje, koje se često pogrešno nazivaju laticama.

Simbolika Xerochrysum

Xerochrysum predstavlja dugovječnost i besmrtnost .

Ovi cvjetovi mogu dugo zadržati svoj svijetli i svjež izgled, a čak i kada se osuše i dalje zadržavaju svoj oblik i boju. Smatraju se jednim od najcjenjenijih rezanog cvijeća zbog svoje dugovječnosti i mogućnosti korištenja u aranžmanima od suhog cvijeća

Zanimljive činjenice o Xerochrysumu

slamnjak (Xerochrysum bracteatum)

Xerochrysum bracteatum, također poznat kao zlatni vječni ili slamnati cvijet, cvjetnica je porijeklom iz Australije, gdje slobodno raste na otvorenim travnjacima. To je jednogodišnji ili višegodišnji grm koji obično doseže 30 do 90 cm (1 do 3 stope) visine. Slamnjak se vrlo lako uzgaja i naširoko se uzgaja zbog velikih i šarenih pricvjetnih listova.

Uobičajeni naziv "Strawflower" dolazi od slamnate teksture brakteja. Brakteje su krute, ali meke i suhe, s niskim sadržajem vode.

Slamnjak je jedno od najpopularnijih vječnih suhih cvjetova .
Vječno cvijeće je cvijeće koje zadržava svoj oblik, oblik i boju kada se osuši, nudeći svoju ljepotu izvan iskustva jedne vegetacijske sezone, nakon što drugi cvjetovi uvenu i umru.

Također je vrlo popularno rezano cvijeće i odlično izgleda u svakom buketu cvijeća.

Xerochrysum ili Helichrysum?

Vrste Xerochrysum su prije bile uključene u rod Helichrysum, a kasnije su prebačene u rod Bracteantha.
Danas je to osam biljnih vrsta koje pripadaju rodu Xerochrysum

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.