Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Cinija velike mješovite cvjetove koji dolaze u nizu boja, nijansi, oblika i veličina

 

Zinnia je rod obitelji Asteraceae , koji sadrži oko 20 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka, prvenstveno porijeklom iz Sjeverne Amerike s nekoliko vrsta iz Južne Amerike. Najpopularnija vrsta je "Zinnia elegans", koja je porijeklom iz Meksika.
Ove biljke koje je lako uzgajati proizvode prekrasne, velike mješovite cvjetove koji dolaze u nizu boja, nijansi, oblika i veličina. Biljka se često uzgaja u vrtovima leptira zbog svoje sposobnosti da privuče leptire i ptice.

Značenje imena

Ime roda dano je u čast njemačkog botaničara Johanna Gottfrieda Zinna (1727. – 1759.).

Simbolika cinije

Cinija je simbol izdržljivosti zbog svog stoičkog karaktera i dugog vremena cvatnje tijekom ljetnih mjeseci. Ovo je izdržljiva ljepotica koja će s lakoćom podnijeti teške uvjete.

Također simbolizira privrženost , trajno prijateljstvo , dobrotu i sjećanje .
Bilo da se radi o poklonu za rođendan ili godišnjicu, Zinnia će biti promišljen i dobrodošao poklon.

Zanimljivosti o ciniji

Ružno pače postalo je lijepi labud

Zinnia prije nije bila toliko popularna. Prije nego što je postao popularan, smatran je malim i ružnim .
Prvi španjolski istraživači nisu ih smatrali privlačnima i dali su im naziv "mal de ojos", što na španjolskom znači "bolest oka". U 18. stoljeću donijeli su ovo "ružno" cvijeće natrag u Europu. Danas su ove ljepotice jedne od najpopularnijih i najomiljenijih vrtnih biljaka!

Cinije u svemiru

Cinija je prvi cvijet uzgojen u svemiru , izvan Zemljine biosfere.
U siječnju 2016. NASA je objavila slike cvijeta cinije kako cvjeta na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Iako nisu prvo cvijeće na ISS-u, cinije su prvo uzgojeno cvijeće od početka do kraja u službenoj NASA-inoj misiji.
Proces uzgoja cinija pomogao bi znanstvenicima da bolje razumiju kako biljke rastu u mikrogravitaciji. Gioia Massa, znanstveni voditelj za Veggie u NASA-i, rekao je: "Što se ljudi dalje i duže udaljavaju od Zemlje, to je veća potreba za uzgojem biljaka... Mislim da će biljni sustavi postati važne komponente svakog dugotrajnog istraživanja scenarij.”

Cinije u SAD-u

Cinija je bila državni cvijet američke savezne države Indiane od 1931. do 1957. godine.

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.