Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Veronica (Razgon)

 


Veronica je rod od oko 200 vrsta zeljastih trajnica iz obitelji Plantaginaceae , većinom porijeklom sa sjeverne hemisfere s nekim vrstama s južne hemisfere.
Veronika ima visoke klasove prekrivene kitnjastim, cjevastim ili tanjurićastim cvjetovima koji cvjetaju od proljeća do jeseni. Cvjetovi su tako svijetli i lijepi te privlačni mnogim oprašivačima.

Značenje imena

Ime roda odnosi se na svetu Veroniku, talijansku sveticu .
Neki također vjeruju da naziv potječe od latinskih riječi "vera", što znači "istinit", i "icon", što znači "slika", u odnosu na "Veonikin veo" koji se u srednjem vijeku smatrao istinitim prikaz Isusa Krista, koji prethodi Torinskom platnu. Prema kršćanskoj predaji, Veronika je bila jedna od svetih žena koje su pratile Isusa Krista na Kalvariju. Ponudila mu je ručnik ili veo da obriše lice kako bi mu olakšala patnju na putu za Kalvariju, a na njemu je utisnut lik Kristova lica kada je umro.

Uobičajeni naziv "Speedwell" odnosi se na navodna ljekovita svojstva biljke koja podržava brz povratak zdravlja.

Veronikina simbolika

Veronika predstavlja odanost , ljubaznost , odanost i predanost . Prema kršćanskoj tradiciji, Veronika je izašla iz gomile i pružila ruku Isusu te mu obrisala lice na putu do Kalvarije, nudeći čin dobrote u trenutku kada mu je to bilo najpotrebnije. Prišla je Isusu kroz stražare i vojnike, riskirajući kaznu kako bi Isusu ponudila platno, vjerojatno svoj veo, što je on prihvatio i njime obrisao svoje lice. U ovoj priči višestruko se pokazuje lojalnost i odanost, ali i predanost i odgovornost prema općem dobru.

Štoviše, Veronika simbolizira vjernost , odanost i ljubav , što je čini savršenim izborom za svadbene bukete ili aranžmane.

Zanimljivosti o Veronici

Sličnosti s članovima obitelji Lamiaceae

Veronika se ponekad može zamijeniti s članovima obitelji Lamiaceae (porodica metvice), kao što je Scutellaria (Skullcap), zbog lišća sličnog izgleda.
Međutim, možete ih razlikovati po peteljkama. Veronika ima zaobljene stabljike, dok članovi obitelji metvice imaju četvrtaste stabljike.

Prednosti i upotreba

Kroz povijest, veronika se koristila kao lijek za ublažavanje astme i alergija.

Biljka se koristila iu kulinarstvu . Na primjer, Veronica americana se u nekim dijelovima svijeta koristi i kao hrana i kao lijek.

Podaci o biljci Veronica

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.