Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Vrbena

 



Verbena, također poznata kao Vervain, je rod od
više od 100 vrsta u obitelji Verbenaceae , porijeklom iz Azije i Amerike.
Verbena ima lijepe, sitne cvjetove grupirane u zaobljene grozdove. Ova biljka otporna na sušu i toplinu izvrsna je za gredice, obrube, viseće košare i kamenjare. Dobar je i za sadnju u pukotine između kamenja i zidova.

Značenje imena

“Verbena” je latinski naziv za svete biljke koje se koriste u vjerskim obredima .

Vjeruje se da uobičajeno ime "vervain" potječe od drevnih keltskih riječi "fer", što znači "ukloniti", i "faen", što znači "kamen", što se odnosi na njegovu reputaciju da liječi bubrežne kamence.

Simbolika verbene

Verbena je simbol romantike i slatkih sjećanja . Njegovo cvijeće je tako slatko i fino, i izgleda vrlo romantično u svakoj posebnoj prilici.

Verbena također predstavlja svetostbožanstvenost i vjeru . Ponekad poznata kao "sveta biljka", vrbena se od davnina tretira kao sveta biljka. Egipćani su vjerovali da je prvi nastao iz suza božice Izide, a i Grci i Rimljani su imali veliku vjeru u njegova čudotvorna svojstva i sposobnost da tjera zle duhove. Ove stavove pojačava kršćansko vjerovanje da je ova biljka korištena za zaustavljanje krvarenja Kristovih rana kada je bio skinut s križa.

Vervain se također povezuje sa zaštitom , iscjeljivanjem , kreativnošću i srećom . Bio je cijenjen i korišten zbog svojih ljekovitih, pa čak i magičnih svojstava. Danas nema sumnje u njegova ljekovita djelovanja koja su brojna.

Zanimljivosti o verbeni

Verbena u kršćanstvu

U kršćanstvu se vjeruje da je verbena korištena za liječenje Isusovih rana nakon skidanja s križa .

Prednosti i upotreba

Verbena je dobar lijek za liječenje menstrualnih problema, bronhitisa, migrena, bubrežnih kamenaca, infekcija, artritisa, gihta, proljeva, grčeva, tjeskobe i nesanice. Također se smatra lijekom za oporavak nakon duge bolesti. Biljka ima analgetsko, antipiretičko i protuupalno djelovanje te se može koristiti kao laksativ. Smatra se učinkovitim u liječenju depresije, tjeskobe i nesanice, iako nije znanstveno dokazano da ima takav učinak.

Verbena se koristi u raznim proizvodima kao što su losioni, kreme i čajevi .

Podaci o biljci Verbena

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.