Type Here to Get Search Results !

Cvijet Ljiljan koristi se za vjenčani buket od ljiljana Zantedeschia (Calla Lily; Arum Lily)

 

Zantedeschia je rod iz obitelji Araceae , porijeklom iz južne Afrike. Rod sadrži 8 vrsta i brojne kultivare zeljastih trajnica, podijeljenih u dvije glavne vrste: otpornije vanjske oblike s upečatljivim bijelim cvjetovima, nazvane Arum ljiljani, i nježnije oblike s bijelim točkastim lišćem i šarenim cvjetovima, poznatije kao Calla ljiljani. Zantedeschia je široko popularna i prekrasan dodatak svakom vrtu. Ove biljke se mogu uzgajati u gredicama, obrubima, kontejnerima, ali iu vodi (Zantedeschia aethiopica).

Značenje imena

Rod je dobio ime u čast Giovanni Zantedeschi (1773-1846), botaničar iz Italije.

Biljka je poznata kao "Calla Lily". Ime koje dolazi od grčke riječi "calla" ("lijepa") zapravo je pogrešan naziv jer biljka nije pravi ljiljan. Carolus Linnaeus, poznati švedski botaničar, pogriješio je u imenovanju biljke. Ali unatoč činjenici da je kasnije ispravljeno, uobičajeno ime je još uvijek u upotrebi i relevantno je danas.

Zantedeschia simbolizam

Calla Lily simbolizira ljepotu , čistoćuintegritet , vjernost , svetost i smrt , ali i uskrsnuće  i ponovno rođenje .

Ime "Calla" na grčkom znači ljepota, tako da ime savršeno pristaje. Poznat po svojoj ljepoti, ovaj cvijet je odličan za svaki dom ili vrt.
Calla ljiljani se povezuju s integritetom i vjernošću, zbog čega se često koriste u aranžmanima za vjenčanja. Štoviše, oni predstavljaju svetost zbog svog religijskog i mitološkog značaja. U kršćanstvu se prikazuju na slikama Djevice Marije i Isusa Krista kao simbol čistoće, uskrsnuća i ponovnog rođenja.
Zbog svog izvrsnog izgleda, ovo je cvijeće čest izbor za različite prigode uključujući i sprovode. Oni simboliziraju smrt, ali što je još važnije, također predstavljaju blisku vezu između smrti i života.

Zanimljivosti o Zantedeschiji

Struktura cvijeta Calla Lily

Ova biljka ima veliki "cvijet" koji se sastoji od samo jedne "latice". Međutim, ono što izgleda kao velika latica zapravo je brakt ili modificirani list poznat kao lopatica.
Pravi cvjetovi su vrlo mali i nalaze se na prstastoj lopatici.

Je li Calla Lily otrovna?

Calla Lily sadrži otrovni sastojak koji se zove oksalna kiselina.
Svi dijelovi biljke su otrovni i mogu izazvati mučninu, povraćanje i druge ozbiljne simptome kada se progutaju. Biljka može biti vrlo ozbiljna, pa čak i kobna za kućne ljubimce i malu djecu!

Je li Calla Lily invazivna?

Biljka može postati invazivna u nekim regijama .
Zantedeschia aethiopica smatra se invazivnom u mnogim područjima kao što su Australija, otoci južnog Pacifika i duž obale Kalifornije.

Prednosti i upotreba

Kale se često koriste na pogrebima i vjenčanjima  zbog svoje elegancije i ljepote.




 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.