Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Ulex (Gorse; Furze)

 

Ulex, također poznat kao Gorse ili Furze, rod je sastavljen od oko 15 vrsta zimzelenog grmlja u obitelji Fabaceae, porijeklom iz zapadne Europe i sjeverozapadne Afrike.
Većina vrsta ima uske i trnovite listove, pri čemu su cvjetovi općenito mali, u obliku graška i zlatno žuti. Gorse je u cvijetu tijekom većeg dijela godine, otuda i izreka "Kad Gorše ne cvjeta, ljubljenje je izvan sezone"

Značenje naziva

Znanstveni naziv izveden je iz keltskog "ec" ili "ac", što znači "bodljikava", u odnosu na bodljikave grane biljke.

Zajednički naziv "Gorse" potječe od staroengleske riječi "gorst", što znači "pustoš" ili "neobrađeno područje".

Simbolika Uleksa

Gorse simbolizira plodnost, zaštitu i nadu.
U prošlosti su se njegove grančice koristile za obranu od zlih duhova, ali i za doček dobrih. Drevni Kelti vjerovali su da su sve stvari prirodnog okoliša opsjednute duhovima, uključujući biljke, a smatralo se da Gorse nudi zaštitu od nesreće i zlih duhova.
Njegova duga sezona cvjetanja bila je povezana s plodnošću, au keltskim vremenima bila je povezana s tradicijom dodavanja grančice Gorsea buketu mladenke. Grančice su također ritualno spaljene oko stoke kao zaštita od sterilnosti.

Prema raznim mitologijama, ova biljka je povezana sa suncem i svjetlom zbog svojih svijetlo žutih cvjetova.
Povezan je s keltskim bogom Lughom, bogom sunca i svjetla, koji je viđen kao zaštitnik od zla i tame

Zanimljivosti o Ulexu

Festival Zlatne Gorze

U keltskoj tradiciji Gorse je bio jedna od svetih šuma.
Keltski ljetni festival Lughnasadh poznat je kao Festival Zlatne Gorse. Festival se slavi 1. kolovoza u Bretanji, regiji na sjeverozapadu Francuske sa snažnom keltskom kulturnom baštinom.

Je li Gorse invazivan?

Ulex europaeus, poznat i kao Common Gorse, jedna je od 100 najgorih invazivnih vrsta u svijetu zbog agresivne disperzije sjemena. Biljka dominira krajolikom koji prijeti autohtonim vrstama i transformira ekosustave. Sjeme se lako distribuira životinjama, strojevima i vodom. Nažalost, kontrola biljke je tvrda i skupa.

Prednosti i koristi

Cvjetovi se općenito smatraju jestivim. Mogu se jesti sirovi u salatama ili pretvoriti u čaj. Koriste se za okus piva, viskija i vina.
Međutim, budite oprezni s konzumiranjem previše, jer to može uzrokovati uznemireni želudac zbog lužnjaka koje sadrže.

Cvjetovi biljke daju žute i zelene boje

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.