Type Here to Get Search Results !

Ursinia (Afrička Tratinčica)


 

Ursinia je rod od oko 40 vrsta jednogodišnjih biljaka, zeljastih trajnica i subshrubova u obitelji Asteraceae, porijeklom iz Južne Afrike.
Ursinia je popularna zbog svojih upadljivih cvjetova nalik tratinčicama koji cvjetaju tijekom cijele sezone. Ovi cvjetovi privlače pčele, kao i druge korisne insekte. Ovo je jedna od najlakših biljaka za uzgoj i idealna je za početnike vrtlara

Značenje naziva

Ime je dano u čast Johannesa Heinricha Ursinusa (1608.-1667.), botaničara iz Njemačke koji je bio autor Arboretuma Biblicuma.

Simbolika Ursinije

Ursinia simbolizira artificijelnost, iskušenje i trikove.
Ovi cvjetovi su razvili načine iskorištavanja fizike kako bi privukli oprašivače i osigurali njihov reproduktivni uspjeh. Vrlo su varljivi, ali čini se da nude nagrade svojim oprašivačima.

S druge strane, njihove osjetljive latice predstavljaju nevinu ljubav koja još nije procvjetala u strast.

Zanimljivosti o Ursiniji

Privlačenje oprašivača optičkom iluzijom

Nedavna istraživanja pokazuju da neke biljke (uključujući Ursinias) koriste trik fizike, optički učinak za privlačenje oprašivača kao što su pčele.
Pčele preferiraju plavu boju, ali biljkama je teško napraviti tu boju u laticama pa stvaraju eterične aureole plavog svjetla oko svojih latica koje su nevidljive ljudima, ali vidljive pčelama. Drugim riječima, biljke koriste nered kako bi stvorile određenu boju kako bi privukle oprašivače, što je zanimljiva činjenica s evolucijskog stajališta.



Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.