Type Here to Get Search Results !

Cvijeće tulipan tulipani u saksiji

 

Tulipani pripadaju rodu Tulipa u obitelji ljiljana (Liliaceae). Postoji oko 100 vrsta i preko 3000 različitih vrsta kultiviranih tulipana. Oni rastu divlje u Srednjoj Aziji, preko Sibira do Kine.
Tulipani su jedno od najpopularnijih proljetnih cvjetova i jedno od najpopularnijih cvjetova u svijetu. Dolaze u mnogim vrstama boja i oblika i izvrsni su za lonce, granice i kao rezano cvijeće

Značenje naziva

Ime roda potječe od turske riječi "tulbend", što znači "turban" jer je oblik cvijeta sličan turbanu.

Simbolika tulipane

Tulipani, osobito crveni, simboliziraju pravu, duboku i vječnu ljubav.

Bijeli tulipani simboliziraju čistoću, narančasti Tulipani simboliziraju energiju i strast, dok ljubičasti tulipani znače kraljevsku obitelj

Zanimljive činjenice o Tulipi

Tulipani u Turskoj

Iako su tulipani povezani s Nizozemskom, njihova kultivacija započela je u Otomanskom carstvu. Prve tulipane uzgajali su turski uzgajivači još 1000. godine poslije Krista.Povijesno
gledano, tulipani su se smatrali simbolom Otomanskog carstva. Doba tulipana bilo je razdoblje u otomanskoj povijesti (1718.-1730.) koje je bilo obilježeno kulturnim inovacijama, unutarnjim mirom i prosperitetom.

Danas je Tulip nacionalni simbol Turske i jedan od najvažnijih simbola Istanbula.
Ako u travnju posjećujete Istanbul, ne smijete propustiti Međunarodni istanbulski festival tulipana, organiziran pod vodstvom Istanbulske gradske općine. Tijekom travnja možete vidjeti milijune tulipana u gradskim parkovima, avenijama i vrtovima.

Tulipani u Nizozemskoj

Tulipani su uvezeni u Nizozemsku u 16. stoljeću. Oni su nacionalni simboli u Nizozemskoj i često se pojavljuju u folkloru i književnosti. U proljeće je zabavno voziti se diljem zemlje po prekrasnim poljima Tulipana.

Tulipmanija je izraz koji se koristi za opisivanje razdoblja u nizozemskoj povijesti u 17. stoljeću kada su cijene Tulipa dosegle nevjerojatno visoke razine, a zatim dramatično propale.
Tijekom 17. stoljeća u Nizozemskoj tulipani su bili toliko vrijedni da su se smatrali vrijednima više od zlata. Jedna žarulja mogla bi koštati više od 2000 dolara. Ova pomama uzrokovala je pad nizozemskog gospodarstva. Bio je to prvi zabilježeni ekonomski balon, a također i primjer opasnosti financijskih špekulacija. Još uvijek nije poznato što je uzrokovalo dramatičan rast i pad cijena Tulipa.

Jesu li tulipani otrovni?

Gotovo svi dijelovi biljke sadrže toksične spojeve koji mogu uzrokovati bolest. Jedenje tulipana može uzrokovati depresiju, mučninu, bol u trbuhu, pa čak i smrt.

Prsti tulipana su oblik alergijskog kontaktnog dermatitisa, uzrokovanog kontaktom s tulipanskim žaruljama ili sokom, a pojavljuje se kao crvenilo ili ekcem na palcu i prstima. To je iritantan osip koji se može pojaviti kod ljudi koji često rukuju Tulip žaruljama.

Prednosti i koristi

Neke medicinske knjige izvijestile su o medicinskoj uporabi tulipana, ali uvijek je nedostajalo znanstvenih istraživanja koja bi podržala ove prednosti.
Kaže se da pomaže protiv kašlja, prehlade, groznice, glavobolje, osipa, rana i općenito osjetljive kože.

Eterično ulje tulipana koristi se u aromaterapiji i pomaže u ublažavanju stresa, jer stvara osjećaj sreće i sigurnosti.

Neki dijelovi biljke su jestivi, ali ipak biste trebali izbjegavati gutanje lišća i stabljika. U nekim područjima tulipanske žarulje dobra su zamjena za luk u kuhanju.
Međutim, tulipani se ne bi trebali smatrati hranom i ne bi trebali biti dio onoga što smatrate hranom.

Ekstrakt biljke koristi se u mnogim kozmetičkim proizvodima.

Tulipani su popularni ukrasni cvjetovi s tisućama dostupnih sorti.

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.