Type Here to Get Search Results !

Protea Proteje predstavljaju domišljatost , raznolikost , transformaciju i hrabrost .

 


Protea je rod od oko 50 vrsta grmlja i drveća u obitelji Proteaceae . Rastu u regijama južne hemisfere gdje su uvjeti posebno suhi.
Ove biljke imaju kožasto lišće i grozdove uskih cjevastih cvjetova. Te prekrasne "latice" zapravo su raznobojni brakteji ili modificirani listovi koji okružuju središnju masu malih, cjevastih cvjetova. Proteje su velike, egzotične i fascinantne. Pojavljuju se u raznim oblicima, veličinama i bojama, a smatraju se jednim od najstarijih cvjetova na svijetu!

Značenje imena

Ime roda potječe od Proteja, sina grčkog boga Posejdona , koji je imao sposobnost pretvaranja u mnogo različitih oblika. Mogao je mijenjati svoj oblik po želji, baš poput Proteja koji dolaze u raznim zapanjujućim oblicima i bojama.

U grčkoj mitologiji Posejdon je bio bog mora, potresa i konja. Njegov sin, Proteus, imao je tendenciju često mijenjati svoj oblik i izgled kako bi izbjegao otkrivanje i odvratio ljude da ga pronađu. Mogao je promijeniti svoj oblik kad god je htio, otuda i ime dano ovom cvijeću jer dolazi u raznim zadivljujućim oblicima, veličinama i bojama.

Simbolika protea

Proteje predstavljaju  domišljatost , raznolikost , transformaciju i hrabrost .

Njihova je raznolikost nevjerojatna, iako su mnoge od njih kratkotrajne ljepote. Također su otporne i mogu izdržati najteže vremenske uvjete.

Zanimljivosti o Protei

Kraljevska proteja (Protea cynaroides)

Protea cynaroides, također poznata kao Kraljeva Protea, jedna je od najvećih i najupečatljivijih vrsta Protea, cijenjena zbog svojih cvjetova sličnih artičokama.

King Protea je nacionalni cvijet Južne Afrike . Južnoafrikanci ga koriste kao simbol za nacionalni tim u kriketu, a "The Proteas" je nadimak njihovog tima. Također se koristi kao simbol na njihovim dokumentima, putovnicama, rodnim listovima i kovanicama.

Protea: jedno od najstarijih cvjetova na Zemlji

Ove biljke su među najstarijim cvjetnicama na planetu. Preci biljaka Protea datiraju od prije 300 milijuna godina !

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.