Type Here to Get Search Results !

Prunus slavi nadu u proljeće , a također je i simbol izdržljivosti .


 

Prunus je veliki rod od više od 400 vrsta cvjetnog drveća i grmlja iz obitelji Rosaceae koje su rasprostranjene diljem sjeverne hemisfere.
Većina vrsta iz ovog roda ima jednostavne, obično nazubljene listove i lijepe cvjetove s pet latica u raznim bojama. Ove vrste mogu ponuditi ne samo lijepe cvjetove, već i koštunice kao plodove, poznate kao koštuničavo voće. Rod sadrži mnoge vrste voćaka od globalnog gospodarskog značaja. Uglavnom su to listopadna stabla poznata pod uobičajenim imenima kao što su stabla šljive, stabla trešnje, stabla breskve, stabla marelice, bademi i zajedno kao stabla koštičavih voćaka.

Značenje imena

Ime roda potječe od latinske riječi "prunus" , što znači "drvo šljive" .

Simbolika prunusa

Prunus slavi nadu u proljeće , a također je i simbol izdržljivosti .

Zanimljivosti o prunusu

Povijest cvatnje trešnjinih cvjetova

Kada govorimo o prunusu, prvo na što pomislimo je trešnjin cvijet. Trešnjini cvjetovi su cvjetovi nekoliko različitih vrsta drveća koje pripadaju rodu Prunus. Najpopularnije vrste su “Prunus serrulata” (poznata i kao “Sakura”) i “Prunus x yedoensis”, jedan od najpopularnijih prirodnih hibrida.

Trešnjini cvjetovi kao živi simbol prijateljstva između Sjedinjenih Država i Japana

Trešnjin cvijet jedan je od najprepoznatljivijih simbola Japana, ali i neslužbeni simbol zemlje. To je krajnji znak proljeća i dolaska novog života. Trešnjini cvjetovi slave se u japanskoj umjetnosti, poeziji i pjesmama. Oni su ikona japanskog proljetnog krajolika i nemoguće je zamisliti proljetni Japan bez njih. Toliko su popularni da se u njihovu čast slave festivali.

Od ranog 20. stoljeća stabla trešnjinog cvijeta poklanjana su drugim zemljama kao diplomatski dar. Godine 1912. Japan je poslao više od 5000 trešnjinih stabala u glavni grad SAD-a kao simbol prijateljstva između dviju strana. Od tada su trešnjini cvjetovi također sastavni dio povijesti Washingtona, DC

Podrijetlo trešnjinih cvjetova

Također je vrijedno spomenuti kontroverzu oko podrijetla stabala trešnjinog cvijeta. Posljednjih godina, Kina se pridružila kontroverzi tvrdeći da stabla trešnjinog cvijeta potječu iz područja Himalaje u današnjoj Kini. Osim toga, postoje tvrdnje da ovo drveće ne potječe iz Kine ili Japana, već iz Koreje. Koreja tvrdi da trešnjini cvjetovi potječu iz Koreje, a Japanci su samo rekli Sjedinjenim Državama da dolaze iz Japana jer je Koreja u to vrijeme bila pod njihovom kolonijalnom vlašću. Nažalost, ove prekrasne biljke nisu bile imune na političke napade.

Prednosti i upotreba prunusa

Rod Prunus ima mnogo gospodarski važnih vrsta, kao što su kultivirana šljiva, breskva, trešnja, badem i marelica. Omiljene su jer daju jestivo i ukusno koštuničavo voće . Koštuničavo voće, koje se naziva i koštunica, uzgaja se diljem svijeta, zauzimajući površinu od 5 milijuna ha. A mnoge se vrste uzgajaju kao ukrasne biljke .

Tags

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.