Type Here to Get Search Results !

Jaglika (Jaglac) Jaglac ima bogatu povijest kao ljekovita biljka

 


Jaglac je rod od više od 400 vrsta zeljastih trajnica iz obitelji Primulaceae , široko rasprostranjen po cijelom svijetu.
Ove rano cvjetajuće biljke dolaze u različitim veličinama, oblicima i bojama. Jedna su od najpopularnijih ukrasnih biljaka. Sa svojim upečatljivim, svijetlim, živim cvjetovima koji dolaze u nizu boja, jaglaci su idealni za prednje rubove, gredice, rubove, staze i šetnice, vrtove u hladu i kamenjare.

Značenje imena

Ime roda potječe od latinske riječi "primus", što znači "prvi" ili "rani" , u odnosu na njihovu pojavu u rano proljeće.

Primula je poznata kao jaglac. Uobičajeni naziv dolazi od latinskog "prima rosa", što znači "prva ruža", jer je često jedan od prvih cvjetova koji se pojavljuju u rano proljeće. Ovo uobičajeno ime obično se odnosi na vrstu Primula vulgaris, iako se također može primijeniti na cijeli rod ili na mnoge njegove vrste.

Simbolika primule

Jaglac je znak da je stiglo proljeće. Simbolizira mladost , gracioznost i mladu ljubav .

Zanimljivosti o Primuli

Što je The Primrose Path?

“Put jaglaca” fraza je koju je skovao Shakespeare (u Hamletu) kako bi označio način života posvećen neodgovornom hedonizmu . To je jednostavna aluzija na ugodan put do samouništenja.

Prednosti i upotreba

Jaglac ima bogatu povijest kao ljekovita biljka . U alternativnoj medicini koristi se za liječenje gihta, artritisa i reume. Također se vjeruje da smiruje živce i preusmjerava fokus na nešto pozitivno. Ublažava glavobolje, djeluje kao blagi sedativ, pa čak i liječi paralizu.

Jaglac je jestiva biljka . Svi dijelovi biljke su jestivi, ali se najčešće konzumiraju listovi, cvjetovi i korijen. Jaglac se može koristiti u slatkim jelima i salatama, kao i za pripremu sirupa, čajeva i drugih napitaka.

Tags

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.