Type Here to Get Search Results !

Plumerija (Frangipani; havajski cvijet lei) Izvrsni su za izradu leisa zbog velike veličine, lijepih boja i jakog mirisa.

 

Plumeria, također poznata kao Frangipani, je rod od oko 300 vrsta cvjetnih tropskih biljaka, porijeklom iz Srednje Amerike, Meksika, Južne Amerike i Kariba. Vrste Plumeria pripadaju obitelji Apocynaceae , koja se obično naziva obitelj pasjih oka. One su popularne ukrasne biljke koje se mogu uzgajati kao grmovi ili stabla.
Plumeria je brzorastuća biljka koja proizvodi masu cvjetova koji cvjetaju od proljeća do rane jeseni. Popularan je zbog svojih mirisnih, velikih cvjetova i prekrasnog asortimana boja. Nakon što ga posadite, sigurno ćete voljeti gledati kako vaša biljka Plumeria raste!

Značenje imena

Ime roda je dano u čast Charlesa Plumiera (1646-1704), francuskog botaničara.

Uobičajeni naziv "Frangipani" dolazi od talijanskog plemića, markiza Frangipanija, koji je u 16. stoljeću stvorio parfem koji se koristio za mirisanje rukavica. Kada je cvijet Plumeria otkriven, miris je bio sličan mirisu koji se koristio u rukavicama. Ime se počelo povezivati ​​s biljkom i cvijeće Plumeria ubrzo je postalo poznato kao cvijeće Frangipani.
Druga teorija je da je ime izvedeno iz francuske riječi "frangipanier", što znači "zgrušano mlijeko", zbog izgleda mlijeka plumerije.

Simbolika plumerije

Cvjetovi plumerije imaju bogatu i duboku simboliku u mnogim kulturama.
Prvenstveno simboliziraju ljepotu , šarm  i gracioznost , ali mogu simbolizirati i nove početke , rođenje , stvaranje , besmrtnost , utočište i zaštitu .

Stari Indijci vjerovali su da Frangipani predstavlja beskrajni život naše duše .

Cvijet se preporučuje kao dar nekome tko je izdržao mnoge izazove.

Zanimljive činjenice o plumeriji

Plumeria na Havajima

Cvjetovi plumerije komercijalno se uzgajaju na Havajima za proizvodnju leja i koriste se u izradi tradicionalnih havajskih leja .
Izvrsni su za izradu leisa zbog velike veličine, lijepih boja i jakog mirisa. Obično su nanizani zajedno u jednostruki lei kako bi se stvorila veličanstvena Plumeria leis. Ovi cvjetovi savršeni su dodaci za ukrasnu dobrodošlicu kući ili jednostavno za nošenje iza uha.
Na Havajima, cvijet Plumeria simbolizira status veze onoga tko ga nosi. Kada se cvijet plumerije nosi u kosi iznad desnog uha, to sugerira da je dama još uvijek slobodna. Ako se nosi na lijevoj strani, znači da je zauzeta.

Plumerija na Dalekom istoku

Plumeria je nacionalni cvijet Laosa i ima veliki kulturni značaj u ovoj zemlji.

U Indoneziji i na Filipinima Plumeria se sadi na grobljima za uljepšavanje i vječni život .

Plumeria u Nikaragvi

Plumeria rubra nacionalni je cvijet Nikaragve , gdje je poznata kao "Sacuanjoche". Ime dolazi od jezika Náhuatl, uto-aztečkog jezika kojim govori oko 1,5 milijuna ljudi u Meksiku. Sacuanjoche znači "lijepo žuto cvijeće", od "xacuan" (sacuan), što znači "lijepo žuto perje ili latice" i "xochilt" (joche), što znači "cvijet". Usvojen je kao nacionalni cvijet Nikaragve 1971.

Je li Plumeria otrovna?

Mliječni sok plumerije općenito je otrovan i može iritirati kožu kod osjetljivih osoba. Gutanje soka može uzrokovati povraćanje i proljev.

Prednosti i upotreba

Plumeria se koristi kao lijek za liječenje nekoliko bolesti.

Od cvjetova ove biljke pravi se eterično ulje koje se može utrljati u kožu, staviti u kupku ili koristiti u aromaterapiji.
Eterično ulje dobiveno od sastojaka ove biljke ima različite prednosti. Smanjuje stres i napetost, pomaže kod lošeg raspoloženja, osigurava meku i lijepu kožu te poboljšava cjelokupno zdravlje. Uglavnom se koristi u aromaterapiji zbog ljekovitih svojstava za um i tijelo.

Plumeria se često koristi i za izradu parfema. U parfumeriji se koristi od 16. stoljeća.

Biljka se ponekad koristi kao izvor drva . Koristi se za izradu namještaja i glazbenih instrumenata.

Cvjetovi frangipanija također se smatraju svetima u određenim tropskim zemljama, gdje se koriste u duhovnim ritualima i vjerskim ceremonijama .


Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.