Type Here to Get Search Results !

Plumbago Njegove ljepljive cvjetove djeca koriste za izradu naušnica

 

Plumbago je rod od oko 10 vrsta jednogodišnjih biljaka, trajnica, grmova i penjačica u obitelji Plumbaginaceae , koje se pojavljuju u toplim umjerenim i tropskim regijama diljem svijeta.
Cijenjeni su zbog svog mekog zelenog lišća i grozdova cvjetova u obliku tanjurića s pet latica koji cvjetaju tijekom duge sezone. Cvjetovi su toliko nježni da biljka izaziva divljenje svih ljubitelja lijepog. Ove ljepotice su ljubitelji sunca, ali će tolerirati djelomičnu sjenu. Mogu se uzgajati u kontejnerima, ali i kao pokrivač tla ili u gredicama i obrubima.

Značenje imena

Ime roda potječe od latinskih riječi "plumbum" što znači "olovo" i "agere" što znači "nalikovati" jer se smatralo da ove biljke liječe trovanje olovom.

Plumbago simbolika

Plumbago simbolizira nadu i dobre želje .

Zanimljivosti o Plumbagu

Kapska olovka (Plumbago auriculata)

Plumbago auriculata, obično poznat kao Cape Leadwort, porijeklom je iz Južne Afrike, ali je široko rasprostranjen u tropskim i suptropskim regijama svijeta. Ime vrste dao je francuski prirodoslovac Jean-Baptiste Lamarck (1744.-1829.) 1786. godine. Naziv Auriculata znači uholik i odnosi se na oblik baze lista.
To je višegodišnji zimzeleni grm, uspravne stabljike, jednostavnih sivkastozelenih listova i nježnih cvjetova s ​​pet latica. Biljka može narasti do 3 m (6 stopa), cvjetajući tijekom vrlo duge sezone od ranog proljeća do rane zime. Grm je prekriven prekrasnim blijedoplavim ili bijelim cvjetnim grozdovima koji vas mogu podsjetiti na Phlox. Stabljike su difuzno razgranate i mogu biti uspravne, vučne ili penjajuće, dok su listovi tanki i imaju sitne žlijezdaste točkice.
Cape Leadwort je popularna vrtna biljka koja čini fantastičnu živicu, a može se koristiti i kao pokrivač tla ispod drveća. Vrlo je prilagodljiva biljka i čak će se penjati kroz druge biljke, tako da predstavlja savršeno popunjavanje praznina. Njegovi prekrasni cvjetovi privući će ptice i leptire u vaš vrt, čineći ga još živahnijim i punijim života. Vrsta je jedna od prehrambenih biljaka s ličinkama plavog leptira (Cyclyrius pirithous), koji se hrani njegovim nektarom.

Vrsta se često uzgaja za ukrasne i medicinske svrhe diljem svijeta. Korijen ove vrste u prahu primjenjuje se za rane, bradavice, kožne bolesti i glavobolje. Također ima sposobnost borbe protiv raka putem imunološkog sustava.

U Africi se biljka koristi za bojenje u tekstilnoj industriji, a sok od korijena ponekad se koristi za tetovaže zbog svoje intenzivne sivo-plave boje.

Njegove ljepljive cvjetove djeca koriste za izradu naušnica

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.