Type Here to Get Search Results !

Polygonatum (Salomonov pečat) Solomonov pečat predstavlja mudrost i mir .

 

Polygonatum je rod od oko 70 vrsta cvjetnica iz porodice Asparagaceae , rasprostranjenih u umjerenim područjima sjeverne hemisfere.
Ove biljke koje vole sjenu proizvode male cjevaste cvjetove tijekom proljeća i ljeta, nakon kojih slijede bobice koje u kasno ljeto postaju tamnoplave. Cvjetovi su viseći i vise s vitkih, lučnih stabljika. Ovo su biljke koje će dodati strukturu, kretanje i zanimljivost šumskim vrtovima ili sjenovitim granicama. Osim toga, prekrasne bobice privući će divlje životinje u vaš vrt, poput kolibrića i drugih pernatih prijatelja.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčkih riječi "poly" , što znači "mnogo", i "gonu" , što znači "koljena" . Doslovno znači "mnogo koljena", očito u odnosu na koljenasti oblik podzemnih rizoma.

Uobičajeni naziv "Salomonov pečat" dobio je po biblijskom licu kralju Salamunu. Ime dolazi od ravnih, okruglih ožiljaka na rizomima, koji podsjećaju na otiske tuljana. Kod nekih vrsta ti ožiljci nalikuju na dva trokuta koji se preklapaju, što je drevni simbol kralja Salomona. Prema Bibliji, kralj Salomon bio je kralj Izraela od 970. pr. Kr. do 931. pr. Kr., a bio je prepoznat kao čovjek mira i mudrosti

Simbolika Polygonatum

Solomonov pečat predstavlja mudrost i mir .

Zanimljivosti o Polygonatumu

Je li Solomonov pečat otrovan?

Neki dijelovi biljke, poput bobica, otrovni su i ne smiju se konzumirati u velikim količinama. Predoziranje dovodi do mučnine, povraćanja i želučanih tegoba.

Prednosti i upotreba

Solomonov pečat stoljećima su u medicinske svrhe koristili indijanski iscjelitelji i kineska medicina. Od tada pa i danas ova se biljka koristi za liječenje bolesti i poboljšanje blagostanja. Posljednjih godina znanost je potvrdila, pa i proširila mnoge tvrdnje o ljekovitosti ove biljke. Koristi se za razne bolesti, kao što su kašalj, groznica, plućne tegobe, otekline, hemoroidi, ženske tegobe, želučane tegobe i kožna stanja poput modrica i čireva. Biljka je korisna za liječenje ozljeda i bolova u mišićima, ali i za jačanje mišića i zglobova oko njih. Također se koristio kao afrodizijak i za jačanje spolne moći.

Biljka je jestiva ako se kuha i vrlo je ukusna. Listovi i rizomi mogu se kuhati i jesti kao povrće, dok se mladi izdanci mogu koristiti kao zamjena za šparoge u nekim kulturama

 

Tags

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.