Type Here to Get Search Results !

platikodon zvončić (Cvijet od balona; Kineski zvončić; Japanski zvončić) U Koreji je balon cvijet postao omiljen sastojak mnogih jela.

 

Platycodon grandiflorus , jedina vrsta u rodu Platycodon, je zeljasta trajnica iz obitelji Campanulaceae , porijeklom iz istočne Azije.
Također je poznat kao "cvijet balona" zbog svojih pupoljaka nalik balonu koji se otvaraju u velike i lijepe cvjetove. Kad je potpuno otvoren, cvijet vrlo podsjeća na zvijezdu. Ima jednostavan, ali lijep cvijet s pet šiljastih latica koje okružuju zvjezdolik tučak. Privlači leptire i magnet je za ptice.

Značenje imena

Znanstveno ime dolazi od grčkih riječi "platys", što znači "širok" i "kodon", što znači "zvono" , u odnosu na oblik vjenčića.

Poznat je i kao "Cvijet balona" zbog cvjetnih pupova u obliku balona.

Simbolika platikodona

Platycodon je simbol prijateljstva .

Također može simbolizirati beskrajnu ljubav i poštenje .

Platycodon na Dalekom istoku

Platikodon se od davnina koristi u istočnoj tradicionalnoj medicini .
Širok spektar dobrobiti koje se mogu postići korištenjem ove biljke temelje se na hlapljivim aktivnim sastojcima koji se nalaze u korijenu. Mnoge od ovih kemikalija, poput saponina, fitosterola, inulina, glukoze i betulinske kiseline, imaju antialergijska, protuupalna i antikancerogena svojstva. Biljka se koristi za liječenje prehlade, kašlja, upale grla, želučanih problema, začepljenja prsnog koša, hipertenzije i dijabetesa. Široko se koristi u liječenju respiratornih bolesti, kao što su pleuritis, bronhitis, astma i laringitis. Nadalje, može se koristiti i za smanjenje boli, jačanje imunološkog sustava i uklanjanje parazita.

U Kini se ovaj cvijet koristi u tradicionalnim medicinskim pripravcima. Njegova povijest ljekovitog bilja u Kini traje više od 2000 godina.

U Japanu je balon cvijet, koji se naziva "kikyo", vrlo popularna biljka.
Kikyo se smatra jednim od japanskih "sedam cvjetova jeseni", a ostali su Lespedeza thunbergii ili djetelina (hagi), Miscanthus sinensis ili japanska srebrna trava (susuki), Pueraria Lobata ili japanska strelica (kuzu), Dianthus superbus (nadeshiko), Patrinia scabiosifolia ili cvijet zlatne čipke (ominaeshi) i Eupatorium fortunei ili čipka (fujibakama). Sedam cvjetova jeseni uvijek su bili popularna tema u haikuu i drugoj japanskoj književnosti. U razdoblju Heian (794. -1185.), ovo je cvijeće bilo uobičajeno u vrtovima aristokracije.
Kikyo, što znači "pentagram", važan je simbol u taoizmu jer svaka od pet latica predstavlja pet elemenata Taoa - drvo, vodu, vatru, metal i zemlju.
Također je bio simbol srednjovjekovnog japanskog onmyojija Abe no Seimeija. Onmyoji su se smatrali stručnjacima za magiju i proricanje.

U Koreji je balon cvijet postao omiljen sastojak mnogih jela.


Tags

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.