Type Here to Get Search Results !

Penstemon (Bradati jezik) Danas se penstemoni često uzgajaju u ukrasne svrhe .

 


Penstemon, također poznat kao Beardtongue, je rod od više od 200 vrsta u obitelji Plantaginaceae , porijeklom iz Sjeverne Amerike.
Penstemon proizvodi atraktivne klasove cjevastih ili ljevkastih cvjetova. Svijetli cvjetovi bogati nektarom obično su upadljivi i imaju pet latica. Penstemoni su atraktivni u vrtu i imaju dugu sezonu cvatnje. Oni će privući pčele, leptire, moljce, muhe i kolibriće u vaš vrt!

Značenje imena

Znanstveni naziv "Penstemon" izveden je iz grčkih riječi "penta" ("pet") i "stemon" ("prašnik") , zbog činjenice da je jedan od pet prašnika sterilan i vizualno se razlikuje od ostalih.

Uobičajeni naziv "Beardtongue" dolazi od dugog i dlakavog prašnika koji izgleda kao jezik koji se nalazi u središtu cvjetova u obliku usana.

Penstemonska simbolika

Penstemon predstavlja hrabrost i duhovno znanje .

Zanimljivosti o Penstemonu

Američko društvo Penstemon

American Penstemon Society je organizacija koju je 1946. osnovala skupina vrtlara za promicanje znanja o Penstemonima, njihovom uvođenju u uzgoj i razvoju novih i poboljšanih kultivara. Članovi su također aktivni u hibridizaciji i selekciji vrhunskih oblika za vrtove.

Prednosti i upotreba

Penstemone su stotinama godina koristili američki domoroci kao jednu od svojih ljekovitih biljaka .
Zubobolju su liječili žvakanjem pulpe korijena ove biljke i stavljanjem u šupljinu. Također su ovu biljku koristili za sprječavanje upala i ubrzavanje zacjeljivanja otvorenih rana.

Danas se penstemoni često uzgajaju u ukrasne svrhe .

Zbog svoje otpornosti na sušu, penstemoni se često koriste u xeriscapingu , vrsti uređenja krajolika koja smanjuje potrebu za dodatnim zalijevanjem.


Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.