Type Here to Get Search Results !

Perovskia ili Kadulja ruska kadulja je nejestiva i može biti prilično otrovna

 


Perovskia je rod iz obitelji Lamiaceae , porijeklom iz jugozapadne i središnje Azije. Rod se sastoji od oko 10 vrsta trajnica i polugrmova.
Perovskia proizvodi upečatljive klasove sićušnih cjevastih cvjetova koji cvjetaju ljeti i u jesen. Lišće je mirisno i proizvodi aromatičan miris poput kadulje. Perovskia je lijepa biljka i lako se brine za nju.

Značenje imena

Ovaj rod je dobio ime po ruskom carskom generalu Vasiliju Aleksejeviču Perovskom (1794-1857) od strane prirodoslovca Gregora Silitsch Karelina, koji je otkrio biljku u 19. stoljeću.

Perovskia simbolizam

Perovskia znači mudrost i znanje .

Zanimljivosti o Perovskii

Ruska kadulja (Perovskia atriplicifolia)

Najpopularnija vrsta je Perovskia atriplicifolia, poznata i kao ruska kadulja.
Ruska kadulja je divna biljka koja nije ni ruska ni kadulja . Porijeklom je iz zemalja srednje Azije kao što su Afganistan i Pakistan, gdje može rasti na visinama do 2500 m (8200 stopa).
Vrsta podsjeća na Lavandulu (lavandu), samo što je puno veća i raste u područjima koja su prehladna za uzgoj lavande.

Listovi su jako aromatični kada se očetkaju ili zgnječe i mirišu slično kadulji ili artemiziji. Biljka sadrži tujon, sastojak koji je odgovoran za miris lišća.

I budite oprezni, ruska kadulja je nejestiva i može biti prilično otrovna !

Prednosti i upotreba

Ruski vojnici su ovu biljku koristili kao lijek protiv groznice, a domaći ljudi i danas to čine. Biljka je od davnina cijenjena jer pomaže u ublažavanju simptoma prehlade i gripe
Tags

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.