Type Here to Get Search Results !

Geranijum (Geranij) ovo prekrasno cvijeće također odbija insekte zahvaljujući eteričnim uljima sadržanim u njihovim listovima.

 


Pelargonium, poznatiji kao Geranium, je rod od oko 250 vrsta , kao i mnogo hibrida i kultivara. Rod pripada obitelji Geraniaceae i porijeklom je iz Južne Afrike, Australije i Bliskog istoka. Rod uključuje jednogodišnje i trajnice, grmove i podgrmove, sukulente te zimzelene i listopadne vrste.
Pelargonije dolaze u različitim veličinama, oblicima i bojama. Cijenjeni su zbog svoje svestranosti i šarenih cvjetova koji su često dvobojni s ukrasnim prugama. Izvrsne su za posude, košare ili za vuču preko balkona.

Značenje imena

Ime roda dolazi od grčke riječi "pelargos" što znači "roda" , što aludira na sličnost oblika ploda s kljunom rode.

Simbolika pelargonije

Pelargonije simboliziraju prijateljstvo , sreću i pozitivne emocije .

Zanimljive činjenice o pelargoniju

Pelargonij ili Geranium?

Iako su pelargonije i pelargonije dio obitelji Geraniaceae, to su dva različita roda. Često se poistovjećuju, ali zapravo su sasvim različite biljke. Problem se pojavio u 17. stoljeću kada su rani botaničari Pelargonije spojili sa grupom sličnih biljaka već poznatih kao Pelargonije. Iako su oba roda izvorno klasificirana kao Geraniums, kasnije su razdvojena u dva roda. Slavni botaničar Carl Linnaeus grupirao je pelargonije i pelargonije, ali su se u 18. stoljeću botaničari složili da su to različiti rodovi. Nažalost, reklasifikacija dugo nije bila široko prihvaćena i još uvijek postoji zbrka oko nomenklature. Većina vrsta koje su poznate kao pelargonije zapravo su pelargonije.
Iako imaju sličnosti, također imaju značajne razlike u rastu, izgledu i mehanizmu širenja sjemena. Većina pelargonija može podnijeti niske temperature, dok su pelargonije manje tolerantne na hladno vrijeme i mogu ih oštetiti mraz. Oba roda imaju cvjetove s pet latica, ali postoje razlike u morfologiji cvjetova. Općenito, pelargonije imaju pet vrlo sličnih latica koje su radijalno simetrične, dok cvjetovi pelargonija imaju dvije gornje latice koje se razlikuju od tri donje latice, što im daje asimetričan izgled. Jedno je sigurno, oboje su lijepi i izgledaju zapanjujuće u posudama, košarama i prozorskim kutijama.

Različite vrste pelargonija

Postoji mnogo različitih vrsta pelargonija, a dalje se dijele na vrste prema obliku lista i cvijeta, veličini, mirisu i navici rasta. Najčešće vrste uključuju Zonal Pelargonium, Regal Pelargonium, Ivy Leaf Pelargonium i Scented Leaf Pelargonium.

  • Zonske pelargonije dobile su ime po svojim "zonskim" oznakama na lišću koje izgledaju poput onih engleskog bršljana (Hedera helix). Poznate su i kao pelargonije za posteljinu zbog njihove upotrebe u loncima i kadama na terasama i balkonima. Ove biljke karakteriziraju zaobljeni listovi i grozdovi mnogih pojedinačnih cvjetova koji se drže na dugim peteljkama. Dolaze u mnogo lijepih boja i dobro su poznati po svom dugom razdoblju cvatnje. Pelargonium zonale je roditeljska vrsta mnogih hibrida Zonal Pelargonium.
  • Regal pelargonije imaju neke od najšarenijih cvjetova u cijelom rodu. Cvjetovi koji privlače pažnju slični su azalejama po obliku, veličini i boji. Ove biljke imaju naviku grmolika i rastu uspravnije. Pelargonije Regal manje podnose loše vrijeme, što znači da su osjetljive na mraz i toplinu. Spektakularnog su izgleda koji će zasigurno uljepšati vaš vrt. Pelargonium 'Fareham' jedna je od najreprezentativnijih vrsta kraljevskih pelargonija.
  • Pelargonije s bršljanovim listom dobile su ime po svom lišću u obliku bršljana. Također imaju ljupke, nježne cvjetove s različitim uzorcima i zanimljivim bojama. Izvrsne su za viseće košare, prozorske kutije i lonce gdje mogu padati preko ruba poput vodopada. Mnoge pelargonije bršljanovog lista danas su hibridi Pelargonium peltatum, koji se uzgaja kao ukras više od 300 godina.
  • Mirisne pelargonije imaju mirisne listove zanimljivih oblika i tekstura. Imaju širok izbor mirisa, poput ruže, eukaliptusa, limuna, naranče, jabuke, đumbira, hrasta i mnogih drugih. Ne samo da imaju lijepo i mirisno lišće, cvjetovi su prekrasni i privlače leptire i pčele. Imaju manje cvjetove od nekih drugih sorti, ali rastu bez problema i uvijek dobro funkcioniraju. Ova skupina biljaka uključuje Pelargonium capitatum, Pelargonium tomentosum, Pelargonium x asperum, Pelargonium 'Charity' i mnoge druge prekrasne sorte.

Prednosti i upotreba

Pelargonija ima povijest medicinske upotrebe za različita stanja. Zabilježeno je da su mnoge vrste koristili tradicionalni iscjelitelji u Južnoj Africi za liječenje rana, umora, proljeva, dizenterije, prehlade, groznice i tuberkuloze. Danas se ove biljke koriste za ublažavanje simptoma infekcija dišnih putova kao što su prehlada, kašalj, upala pluća, gripa, bronhitis i sinusitis.
Pelargonium sidoides odavno se koristi kao prirodni antibiotik.

Mirisne pelargonije obično su jestive i naširoko se koriste u kuhinjskim receptima. Cvjetovi se mogu koristiti kao začina u salatama, želeima, desertima i kolačima. Listovi su također jestivi i mogu se koristiti kao lisnato povrće. Izrađuju atraktivne ukrase za hranu i piće.

Ne samo da izgledaju lijepo, ovo prekrasno cvijeće također odbija insekte zahvaljujući eteričnim uljima sadržanim u njihovim listovima.

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.