Type Here to Get Search Results !

Paeonia (Božur) Božur se koristi kao svadbeni cvijet i kao ukrasne biljke

 

Paeonia, obično poznata kao božur, rod je od oko 30 vrsta trajnica i listopadnih grmova ili podgrmova iz obitelji Paeoniaceae , porijeklom iz Azije, južne Europe i Sjeverne Amerike.
Božuri daju velike, upadljive cvjetove u raznim bojama. Poznate su po svojim izvrsnim i često mirisnim cvjetovima, koji cvjetaju u kasno proljeće i rano ljeto. Ako se o njima pravilno brine, božuri mogu cvjetati više od 100 godina!

Značenje imena

Rod je dobio ime po Paeonu , liječniku koji je studirao kod Asklepija, grčkog boga medicine i liječenja.
Prema legendi, Pluton, bog podzemlja u grčkoj mitologiji, žalio se da Asklepije previše smanjuje broj mrtvih. Asklepije je zbog toga bio ljut. Bio je još bijesniji kada je saznao da je Paeon iz korijena biljke izvukao mliječnu tekućinu kako bi izliječio Plutona. Asklepije je postao toliko ljubomoran da je naredio da se ubije Paeon, ali ga je Zeus spasio pretvorivši Paeona u prekrasan cvijet – božur.

Simbolika Paeonia

Božur simbolizira prosperitet , bogatstvo i dobru sreću .

Također može značiti dostojanstvo , čast i suosjećanje .

Zanimljivosti o Paeoniji

Božur u Kini

Božur je tradicionalni cvijet Kine i igra veliku ulogu u mnogim tamošnjim praznicima i vjerskim tradicijama, često ga nazivaju i "kraljem cvijeća".
Popularne su još od dinastije Sui (581.-618.), kada su se masovno sadile u Carskoj palači. Bio je nacionalni cvijet u dinastiji Tang (618-907), ali i tijekom ere Ming (1368-1644) i Qing ere (1644-1912). Međutim, prije 2019. Kina je bila među rijetkim zemljama bez službenog nacionalnog cvijeta. Konačno, Kina je usvojila božur kao nacionalni cvijet , nakon nacionalne ankete 2019.

Božuri su naširoko viđeni diljem zemlje. U punom su cvatu svake godine od sredine travnja do sredine svibnja, pokazujući svoje zapanjujuće boje.
Nacionalni vrt božura Luoyang jedan je od najstarijih vrtova u kojima se uzgajaju božuri u Kini i jedno od glavnih mjesta za Festival božura Luoyang , koji se održava od početka travnja do početka svibnja.

Popularnost božura u Indiani, SAD

Godine 1957. božur je postao državni cvijet Indiane .
Vrijedno je spomenuti da je Indiana imala četiri službena državna cvijeta uključujući karanfil, tulipanovo drvo (Liriodendron tulipifera), ciniju i božur.

Prednosti i upotreba božura

Različiti dijelovi biljke koriste se u širok raspon medicinskih svrha  više od 2000 godina.
Biljka se koristi za liječenje rana koje krvare, menstrualnih grčeva, astme, gihta, osteoartritisa, grčeva, glavobolje, groznice i kašlja.

Božur se često koristi kao svadbeni cvijet i često se daruje na godišnjice braka .

Božuri se naširoko uzgajaju kao ukrasne biljke

Tags

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.