-->

Cvijeće Nerine (Guernsey Lily) Vrtno cvijeće

Nerine je rod od oko 25 vrsta trajnica iz obitelji Amaryllidaceae , porijeklom iz Južne Afrike.
Nerine daje upadljive cvjetove nalik ljiljanima na dugim stabljikama. Ovi dugotrajni cvjetovi imaju prekrasne uvijene latice jarkih boja i cvat će od ljeta do jeseni. Izvrsni su za krevete, kamenjare, obrube i kontejnere.

Značenje imena

Rod je dobio ime po Nereidama . Prema grčkoj mitologiji, Nereide su bile nimfe-kćeri boga mora Nereja.

Uobičajeni naziv Guernsey Lily je dat jer biljka raste u izobilju na otoku Guernsey u Engleskom kanalu. Lokalna legenda kaže da je prvo cvijeće pronađeno kako raste samoniklo na otoku Guernseyju, vjerojatno nakon što je doplivalo iz brodoloma.

Nerine simbolika

Nerine simbolizira slobodu i sreću .

Zanimljive činjenice o Nerine

Nerine i srodni rodovi

Nerine su opće poznate kao ljiljani, ali uopće nisu ljiljani. Pripadaju obitelji Amaryllidaceae i usko su srodni s Amaryllis , Sternbergia i Brunsvigia .

Prednosti i upotreba Nerine

Popularni su kao rezano cvijeće  zbog svojih dugotrajnih karakteristika. Očekivani vijek trajanja vaze je 10 do 14 dana.

Ove biljke su korištene za stvaranje mnogih hibrida koji su popularni među vrtlarima. Većina hibrida u podrijetlu ima Nerine bowdenii i Nerine sarniensis.
Hibridi su raskošniji i šareniji. Relativno ih je lako uzgajati, ali zahtijevaju savršenu drenažu i kvalitetan kompost i drugi organski materijal.

Podaci o biljkama Nerine

LihatTutupKomentar

Cvijeć Nigella je poznata kao ljekovita biljka u cijelom svijetu. Ima antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i protuupalna svojstva.

  Nigella je rod od oko 20 vrsta iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Biljka ima lijepe, upadljive c...