Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Nerij (Oleander) je sjajna vrtna biljka jer dugo preživljava i raste u širokom rasponu uvjeta

 


Nerium je rod jedne vrste - Nerium oleander koji je porijeklom iz Europe i Azije. Biljka pripada obitelji Apocynaceae (obitelj pasjih pasa), jednoj od najvećih biljnih obitelji.
Oleander je zimzeleni ukrasni grm ili malo drvo s dugim, uskim, tamnozelenim listovima i svijetlim cvjetovima s pet latica. Cvjetovi su pojedinačni ili dvostruki i često su skupljeni u grozdove. Oleander je sjajna vrtna biljka jer dugo preživljava i raste u širokom rasponu uvjeta. Često se sadi u dekorativne svrhe, a mnoge sorte su široko dostupne.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčke riječi “nerion” , što znači “voda” ili “mokar” , jer biljka raste u izobilju na vlažnim mjestima uz potoke i na obalama rijeka.

Ime oleandar potječe od njegove sličnosti s maslinovim stablom (Olea Europaea). Listovi obje biljke su vrlo slični.

Simbolika nerija

Oleandar simbolizira želju i sudbinu , ali može značiti i oprez .

Također se povezuje s romantikom , šarmom i vječnom ljubavlju .

Neki smatraju da se Oleander ne smije držati u spavaćoj sobi jer donosi nesreću i bolest u obitelj.

Zanimljive činjenice o Neriju

Legenda o Oleanderu

Prema grčkoj mitologiji, mladić po imenu Leander duboko se zaljubio u Lady Love. Svake je noći plivao Helespontom da vidi svoju voljenu. Helespont je uski tjesnac u sjeverozapadnoj Turskoj, koji se u moderno doba naziva Dardaneli, koji povezuje Egejsko more i Mramorno more. Nažalost, jedne noći se udavio u svom pokušaju, a valovi su mu bacili tijelo o oštro kamenje. Njegova ljubavnica ga je pronašla dok je šetala obalom zvala "Oh Leander, Oh Leander." Konačno je našla prekrasan cvijet stisnut u njegovoj ruci. Uzela je cvijet i zadržala ga kao simbol njihove vječne ljubavi. Ona ga je posadila i nazvala - Oleander.

Sorte oleandra

Nerium oleander se široko uzgaja u raznim dijelovima svijeta. Mnogi kultivari dostupni su u širokom rasponu boja, veličina i vremena cvatnje tijekom cijele sezone.
Na primjer, "Calypso" ima pojedinačne crvene cvjetove i vrlo je izdržljiv, "Sister Agnes" ima pojedinačne, čisto bijele cvjetove, dok "Isle of Capri" ima pojedinačne cvjetove koji su svijetložute boje. Druga sorta pod nazivom "Havaji" daje pojedinačne i velike ružičaste cvjetove sa žutim grlom. Također je vrijedno spomenuti “Variegata” i “Variegatum Plenum” i njihove ljupke šarolike listove. Tu su i zanimljive patuljaste sorte, poput “Petite Pink” ili “Petite Salmon”. Sve su one lijepe na svoj način!

Oleander u kršćanstvu

Oleandar je važan cvijet u kršćanstvu.
U Bibliji se biljka spominje kao ruža. Većina se autoriteta slaže da se "Jerichonska ruža" odnosi na oleandar koji raste blizu vode, posebno u dolini Jordana.

Je li oleander otrovan?

Oleandar je jedna od najotrovnijih biljaka na svijetu . Toksičan je za ljude i životinje. Konzumiranje čak i male količine bilo kojeg dijela biljke vrlo je opasno i može uzrokovati mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, zamagljen vid, glavobolju, ozbiljne probleme sa srcem i smrt.
Svi dijelovi biljke su izuzetno otrovni. Čak i dim iz gorućeg biljnog materijala može biti otrovan, pa čak i smrtonosan. Biljka je toliko otrovna da se koristi kao biljka samoubojica u južnoj Aziji, posebice na Šri Lanki.
Ako se bilo koja količina biljke proguta, odmah potražite liječničku pomoć! Budite oprezni i uvijek nosite duge rukave i rukavice pri rukovanju ovom biljkom.

Prednosti i upotrebe

Iako je otrovan, Oleander ima dugu povijest medicinske upotrebe i ima širok raspon primjena. Njegova upotreba kao ljekovito bilje datira najmanje 3500 godina.
Biljka se koristila za liječenje hemoroida, čireva, očnih bolesti i kožnih problema. Također se koristi za liječenje epilepsije, tumora i raka.

Podaci o biljci Nerium

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.