Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Nepeta (mačja metvica; mačja metvica; Cataria)

 


Nepeta, obično poznata kao mačja metvica, rod je od oko 250 vrsta cvjetnica, porijeklom iz Europe, Azije i Afrike. Nepeta pripada obitelji Lamiaceae , poznatoj po svojim aromatičnim članovima.
Ove dugovječne, iznimno svestrane i jednostavne za uzgoj trajnice izvrstan su dodatak vašem vrtu. Njihovo aromatično, sivo-zeleno lišće i prekrasni cvjetovi izgledaju sjajno u bordurama i kamenim vrtovima. Zbog svoje samodostatnosti i nedostatka problema, Nepeta je dobar izbor za vrtlare početnike.

Značenje imena

Ime roda odnosi se na "Nepete" , drevni etruščanski grad moderne Italije , gdje je biljka bila uobičajena.

Nepeta simbolika

Nepeta predstavlja sreću , plodnost i ljubav .

Narodno predanje kaže da se Nepeta može koristiti, na poseban način, da zarobi nečije srce.

Zanimljivosti o Nepeti

Mačja metvica privlači mačke?

Nepetina uobičajena imena (Mačja metvica, Mačja trava i Cataria) imaju "mačke" kao korijensku riječ. Zapamtite, ova biljka može učiniti vaš vrt ugodnim za mačke.
Eterično ulje, nazvano Nepetalacton, izaziva halucinogenu reakciju oponašajući učinke mačjeg feromona. To može uzrokovati čudno ponašanje mačaka kao što je režanje, skakanje, siktanje, grizenje, tresenje glavom, pa čak i sline. Dopustiti mačkama da jedu ili njuškaju Nepetu isto je kao davanje marihuane ljudima. To će ih učiniti visokim.
Biljka nije otrovna za mačke. Međutim, mogu doživjeti povraćanje ili proljev ako je izloženost ozbiljna.

Prednosti i upotrebe

Biljka se koristi u tradicionalnoj biljnoj medicini za liječenje kašlja, groznice, koprivnjače, glavobolje, artritisa, probavne smetnje, grčeva i nadutosti. Sedativni učinak biljke može pomoći opuštanju tijela i psihički i fizički. Pomaže u smirivanju živaca i može se koristiti za liječenje nesanice, tjeskobe i depresije.
Nepeta sadrži mnoge hranjive tvari kao što su magnezij, željezo, fosfor, mangan, natrij, kalcij, vitamin A, B i C.

Podaci o biljci Nepeta

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.