-->

Cvijeće Magnolia simbolizira žensku slatkoću , nevinost , ljepotu

 

Magnolija je rod od više od 200 vrsta u obitelji Magnoliaceae . Porijeklom su iz tropskih, suptropskih i umjerenih područja Azije i Srednje Amerike.
Rastuće kao grmlje ili drveće, magnolije su poznate po svojim prekrasnim, upadljivim i mirisnim cvjetovima te atraktivnim, zimzelenim i sjajnim listovima. One su jedne od najljepših vrtnih biljaka!

Značenje imena

Ime cvijeta predložio je Charles Plumier u čast Pierrea Magnola , francuskog botaničara iz 17. stoljeća koji je pomogao utvrditi da biljke dolaze u obiteljima, a ne samo u vrstama.

Simbolika magnolije

S obzirom da se vjeruje da je magnolija postojala od početka vremena, ona simbolizira izdržljivost , dugovječnost i ustrajnost, ali može predstavljati i dostojanstvo i plemenitost .

Njihova simbolika često se veže uz žensku slatkoću , nevinost , čistoću i ljepotu , ali istovremeno simboliziraju moć i ponos .

Osim toga, magnolije simboliziraju različite stvari poput strasti, ljubavi, romantike, sreće, radosti i prijateljstva.

Možda biste željeli pogledati i detaljniji članak o značenju i simbolici cvijeta magnolije u različitim kulturama i tradicijama.

Zanimljive činjenice o Magnoliji

Povijest magnolija

Smatra se da su magnolije jedna od prvih cvjetnica koje su evoluirale na Zemlji . Prema znanstvenim istraživanjima, fosilni ostaci pokazuju da su bili na Zemlji 100 milijuna godina.

Da biste saznali više o prvim cvjetovima na Zemlji , pogledajte naš članak.

Magnolija u Sjedinjenim Državama

Magnolia grandiflora, obično poznata kao južna magnolija, proglašena je državnim cvijetom Louisiane 1900. godine.

Vrsta je također proglašena državnim cvijetom Mississippija zakonodavnim aktom iz 1952.
Magnolia grandiflora prirodno raste od Sjeverne Karoline do Floride i zapadno do Teksasa. No, poistovjećuje se s južnim dijelom SAD-a, posebice Mississippijem. “The Magnolia State” službeni je nadimak za državu Mississippi, koji opisuje popularnost ove biljke u državi Mississippi. Također je vrijedno spomenuti da su glavni ulazi s autoceste u Mississippi bili zasađeni stablima magnolije poznatim kao Mississippi Avenue of Magnolias.

Magnolija u Sjevernoj Koreji

Sieboldova magnolija (Magnolia sieboldii) je sjevernokorejski nacionalni cvijet .

Prednosti i upotreba magnolije

Cvjetovi i kora su korišteni u tradicionalnoj kineskoj medicini . Mogu se naći u tabletama, prašcima, tinkturama ili čajevima.
Biljka može pomoći kod glavobolje, zubobolje, problema s plućima, menstrualnih grčeva, opuštanja mišića itd.

Drvo magnolije korišteno je za gradnju kuća ili namještaja .

Magnolija je danas široko zasađena diljem svijeta kao ukrasna biljka .

Podaci o biljci magnolije

LihatTutupKomentar

Cvijeć Nigella je poznata kao ljekovita biljka u cijelom svijetu. Ima antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i protuupalna svojstva.

  Nigella je rod od oko 20 vrsta iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Biljka ima lijepe, upadljive c...