Type Here to Get Search Results !

Cvijeće sljez ( Malva ) Biljka se smatra čuvarom kuće

 

Malva, poznatija kao sljez, rod je od oko 30 vrsta zeljastih biljaka iz obitelji Malvaceae , porijeklom iz Europe, sjeverne Afrike i umjerene Azije.
Biljka daje prekrasne, privlačne cvjetove u obliku čaše u romantičnim nijansama. Svi cvjetovi sljeza imaju pet latica i variraju u boji od ružičaste do ljubičaste i bijele. Sljez je sjajna graničarska biljka koja će svakom vrtu dodati boju!

Značenje imena

Ime roda potječe od grčke riječi “malakos”, što znači “mekan” ili “mekan” , u odnosu na posebne kvalitete biljke u omekšavanju i liječenju.

Simbolika malve

Malva simbolizira ljubav , zaštitu i zdravlje .

Biljka se smatra čuvarom kuće . Također je simbol nacionalnih i duhovnih korijena .

Zanimljivosti o Malvi

visoki sljez (Malva sylvestris)

Malva sylvestris je vrsta iz roda Malva, porijeklom iz Europe, sjeverne Afrike i zapadne Azije .
Biljka je također poznata kao visoki sljez, francuski sljez i obični sljez. Međutim, Malva neglecta poznata je i kao sljez pa dijele zajednički naziv.

Malva sylvestris je prekrasna biljka koja se tisućama godina koristi u svoje ljekovite svrhe .
Ova biljka sadrži niz aktivnih sastojaka koji utječu na ljudsko zdravlje. Može osigurati korisne količine željeza, kao i visok sadržaj vitamina.
Malva sylvestris tradicionalno se koristi kao biljni lijek za glavobolju, zatvor, gastritis, zubobolju, astmu, bronhitis, kašalj i emfizem. Poznato je da biljka pomaže kod problema s probavom i spavanja. Štoviše, ima svojstva protiv starenja i raka. Također je vrijedno spomenuti da je visoki sljez vrlo učinkovit kao lijek za zacjeljivanje rana i može ojačati imunološki sustav sprječavanjem bakterijskih infekcija.

Listovi, korijenje i cvjetovi biljke su jestivi i imaju dugu povijest upotrebe u raznim namirnicama, uključujući juhe, salate, njoke i quiche.
Zbog svoje sposobnosti da uspijeva na siromašnim tlima, korištena je kao hrana za preživljavanje u vremenima gladi. Tijekom izraelskog rata za neovisnost 1948., kada je Jeruzalem bio pod opsadom, sljez je bio važan usjev gladi. I još uvijek se svake godine slavi na Dan neovisnosti uz tradicionalno jelo od sljezovog lišća.

Visoki sljez je biljka domaćin za Painted Lady leptire (Vanessa cardui). Leptiri Painted Lady polažu jaja na ovu biljku i uživaju u njezinom nektaru i velikim listovima koji im daju hranu i zaštitu.

Prednosti i upotrebe

Biljka je kroz povijest imala istaknutu ulogu u mnogim kulturama. Koristi se kao lijek, ali i kao hrana.

Mnoge vrste su korištene u narodnoj medicini . Kao ljekovita biljka, sljez se u kineskoj medicini koristi više od 5000 godina. Rimljani su ovu biljku miješali s uljem, medom, solju i vinom kako bi napravili “omnimorbium”, što znači “lijek za sve bolesti”.

Podaci o biljci malva

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.