Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Lycoris (Crveni paukov ljiljan)

 

Lycoris je rod od oko 20 vrsta trajnica iz obitelji Amaryllidaceae , porijeklom iz istočne Azije, uglavnom Kine i Japana.
Većina vrsta ima cvjetove s uskim laticama nalik na remen i dugim prašnicima koji im daju paukasti izgled. Cvijeće dolazi u mnogim bojama i razveselit će svakoga tko ga vidi!

 

 

 

Značenje imena

Rod je dobio ime po rimskoj glumici i ljubavnici Marka Antonija, Lycoris .

Biljke se često nazivaju paukovim ljiljanima zbog svog oblika.

Simbolika Lycoris

Lycoris simbolizira smrt i reinkarnaciju .

Zanimljive činjenice o Lycorisu

Crveni paukov ljiljan (Lycoris radiata)

Najpopularnija vrsta u rodu je Lycoris radiata, poznatija kao "crveni paukov ljiljan", "crveni čarobni ljiljan" ili "uraganski ljiljan".
Cvjetovi se pojavljuju sami, nesputani lišćem i uvijek je lijepo vidjeti ove cvjetove jer nema lišća kada se pojave cvjetovi.

U Japanu je Lycoris radiata poznat kao “ Higanbana ”, što otprilike znači “Cvijet koji cvjeta tijekom (jesenjeg) ekvinocija”. Cvate u vrijeme jesenskog ekvinocija, krajem rujna do rane jeseni u cijelom Japanu.
Cvijet se također naziva "Manjushage", što znači "cvijet na nebu". Vjeruje se da njegove svijetle boje i upečatljiv izgled vode duše u zagrobni život.
Higanbana je jedno od najpoznatijih jesenskih cvjetova u Japanu i često se viđa u hramovima i na grobljima.
Najveće japansko polje Higanbana nalazi se u Kinchakudi, u gradu Hidaka, Saitama. To je jedan od najvećih parkova u Japanu s preko 5 milijuna ovih cvjetova koji cvjetaju poput vatrometa na mekom plavom nebu.

Ljiljani iznenađenja ili gole dame

Većina vrsta Lycoris ne cvjeta kao druge biljke. Umjesto toga, cvjetaju na cvjetnim stapkama bez lišća , pa otuda i uobičajeni naziv ljiljani iznenađenja ili gole dame.
Cvjetovi se pojavljuju na bezlisnim stabljikama u kasno ljeto, dok listovi odumiru prije nego što cvjetovi izniknu ili se pojave kasnije. Cvjetovi se pojavljuju niotkuda, jer nema lišća koje bi naznačilo gdje je zasađena lukovica, pa se nemojte iznenaditi ako magično iskoče usred dvorišta!

Je li Lycoris otrovan?

Sve vrste sadrže alkaloidni otrov – likorin , koji može uzrokovati povraćanje, proljev, bolove u trbuhu, depresiju pa čak i smrt.

Prednosti i upotrebe

Lukovice Lycoris radiata koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini .
Biljka se koristi za liječenje raznih bolesti, uključujući čireve, otekline, želučane i jetrene probleme, reumu i epilepsiju. Također se pokazalo da ima antikancerogena svojstva.

U istočnoj Aziji se intenzivno uzgajaju kao ukrasne biljke .

Podaci o biljkama Lycoris

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.