Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Lupinus (Lupin; Lupin) simboliziraju sreću , kreativnost i maštu .

 


Lupinus je rod od oko 500 vrsta cvjetnica iz obitelji Fabaceae , porijeklom iz Mediterana, Sjeverne Afrike, Australije i Amerike. Rod sadrži i jednogodišnje i višegodišnje vrste.
Ove upečatljive biljke imaju čvrste, uspravne cvjetne klasove koji izlaze iz horizontalnog lišća. Cvjetovi su poput graška i rastu u velikim, zbijenim grozdovima. Savršeni su za privlačenje pčela, kolibrija i leptira.

Značenje imena

Naziv roda potječe od latinske riječi za vuka (“lupus”) , zbog pogrešnog vjerovanja da ove biljke iscrpljuju minerale iz tla s tendencijom da opustoše zemlju na kojoj rastu.

Simbolika lupina

Cvjetovi lupina simboliziraju sreću , kreativnost i maštu .

Zanimljive činjenice o Lupinusu

Lupinus u Australiji

Australija je najveći svjetski proizvođač i izvoznik ove biljke. Glavne sorte koje se uzgajaju u Australiji su Lupinus angustifolus i Lupinus albus.
U Australiji, Lupin je glavna mahunarka, koja ima snažno domaće i izvozno tržište. Izraz "pularni usjevi" odnosi se na one biljke koje se uzgajaju uglavnom za suho sjeme koje se koristi i kao hrana za ljude i za stočnu hranu.

Prednosti i upotrebe

Sjeme ove biljke koristilo se kao hrana još od Rimskog Carstva.
Sjemenke nekih vrsta, poznate kao mahunarke ili mahunarke, savršene su za one koji žele bogat izvor proteina i karotenoida. Međutim, sušeni mahuni lupini nisu jestivi i mogu, zapravo, biti štetni ako se jedu sirovi.

Neke vrste Lupinusa uzgajaju se za ishranu stoke i peradi , zbog visokog sadržaja kvalitetnih proteina. Lupin je siguran i isplativ izvor visokoproteinske hrane za stoku kao alternativa soji.

Svi lupini su fiksatori dušika , što znači da uzimaju dušik iz zraka i "fiksiraju" ga u tlu, poboljšavajući zdravlje tla jednostavnim uzgojem. Imaju sposobnost uhvatiti atmosferski dušik i "fiksirati" ga u kvržice na svom korijenju kada su odgovarajuće bakterije prisutne u tlu, čineći ga dostupnim drugim biljkama. Na taj način dijele svoj dušik s drugim biljkama, pomažući im da prežive u lošim uvjetima.

Podaci o biljci Lupinus

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.