Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Lonicera (Orlovi nokti)

 


Lonicera, obično poznata kao orlovi nokti, rod je od oko 100 vrsta grmova i penjačica iz obitelji Caprifoliaceae , porijeklom sa sjeverne hemisfere.
Orlovi nokti stvaraju suprotne, jednostavne i ovalne listove i šarene cvjetove u obliku trube ili cijevi. Cvjetovi rastu u grozdovima na vrhovima grana i dolaze u raznim bojama, od bijele do tamnocrvene. Popularan su izvor nektara za leptire i pčele, a većina njih ima jak miris.

Značenje imena

Naziv roda dobio je u čast Adama Lonitzera (1528-1586), njemačkog travara, liječnika i botaničara .

Uobičajeni naziv "Orlovi nokti" potječe od prakse kidanja dna cvijeta kako bi se isisao slatki nektar u sredini.
Ime zapravo potječe od tradicije da djeca odgrizu krajeve biljke kako bi uživala u kapljicama nektara iznutra.

Simbolika Lonicera

Orlovi nokti označavaju čistu sreću, blagostanje i vjeru u budućnost. 

Ovo cvijeće također simbolizira slatkoću i naklonost , zbog slatke arome koju proizvodi.

Neki kažu da orlovi nokti čuvaju negativnost i štite vaš vrt od zla .
Ove biljke su dugo bile povezane s praznovjerjem. Često su se uzgajali u vrtovima ili u blizini kuća kako bi otjerali vještice i zle duhove.

Zanimljive činjenice o Loniceri

Je li orlovi nokti invazivni?

Neke vrste su klasificirane kao invazivne jer mogu nadmašiti domaće biljke. Oni mogu preuzeti vaš vrt i zadaviti druge biljke.
Lonicera japonica. poznatiji kao japanski orlovi nokti postali su glavna invazivna vrsta u Sjevernoj Americi.

Prednosti i upotrebe

Orlovi nokti imaju mnoge medicinske primjene . Ove biljke su korištene za liječenje raznih bolesti uključujući probleme s kožom, probavne probleme, mučninu, glavobolju, gripu i prehladu. Orlovi nokti su također dobri za liječenje reumatoidnog artritisa, hepatitisa, dizenterije i hemoroida. Ima antioksidativna svojstva i može pomoći u održavanju razine šećera u krvi, pomaže ravnotežu hormona i podržava metabolizam. Također ima svojstva protiv starenja, što stvara mladenačku elastičnost kože.

Neke vrste, kao što su Lonicera caerulea i Lonicera villosa, proizvode bobice koje su jestive , ali se ne koriste široko. Bobice mogu varirati u boji od bijele do žute, crvene, plave i crne. Međutim, neke vrste imaju bobice koje su blago otrovne za ljude. U svakom slučaju, morate paziti da jedete samo jestive sorte!
Listovi nekih vrsta mogu se konzumirati kao povrće.

Orlovi nokti se široko koriste u kozmetičkoj industriji jer imaju jak miris. Biljka je također bogata vitaminom C, što objašnjava zašto je sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda.

Neke sorte, kao što su koraljni orlovi nokti (Lonicera sempervirens) i japanski orlovi nokti (Lonicera japonica), uzgajaju se u ukrasne svrhe .

Podaci o biljci Lonicera

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.