Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Lobelija simbolizira razlikovanje i zlonamjernost .

 

Lobelia je rod od više od 400 vrsta iz obitelji Campanulaceae , široko rasprostranjenih po cijelom svijetu.
Lobelia proizvodi ljupke cvjetove koji privlače leptire, kolibrije i korisne kukce. Cvjetovi se sastoje od pet latica, "gornje usne" od dvije latice i "donje usne" od tri latice, sve spojene u dugu cijev za nektar. Gornje dvije latice su tanke i uspravne, dok su tri donje latice znatno veće i šire. Lobelia je popularna vrtna biljka koja uljepšava ljepotu svakog vrta!

 

 

Značenje imena

Rod je dobio ime u čast poznatog belgijskog botaničara i liječnika Matthiasa de Lobela (1538-1616).

Simbolika lobelije

Lobelija simbolizira razlikovanje i zlonamjernost .

Zanimljive činjenice o Lobeliji

Je li lobelija otrovna?

Neke su sorte otrovne za životinje , ali intenzivno gorak okus biljke općenito uzrokuje da životinja počne povraćati ubrzo nakon gutanja. Međutim, držite svoje ljubimce podalje od ove biljke.
Biljka se također smatra otrovnom za ljude ako uđe u tijelo u velikim količinama. Visoke doze mogu uzrokovati ozbiljne posljedice kao što su mučnina, povraćanje, obilno znojenje, drhtavica, slinjenje, proljev, konvulzije, hipotermija pa čak i koma.

Prednosti i upotrebe

Neke vrste, posebno Lobelia inflata i Lobelia nicotianaefolia, koriste se kao lijek već jako dugo i imaju dugu povijest terapijske i ritualne uporabe.
Lobelija se koristila protiv respiratornih bolesti uključujući bronhitis, hripavac, astmu i upalu pluća.
Zbog svojih antispazmodičkih svojstava, Lobelia može pomoći u opuštanju glatkih mišića. Također može pomoći u ublažavanju menstrualnih i mišićnih grčeva. Zbog svojih dijaforetskih i antibakterijskih svojstava, Lobelia također pomaže u liječenju uboda insekata. Danas se obično koristi za smirivanje živaca i djeluje kao prirodni sedativ i snažan antispazmodik.
Znanstvene studije su dokazale da ove biljke imaju značajan učinak u smislu prevencije napadaja i zaštite neurona kod osoba s Parkinsonovom bolešću.
Žene koje su trudne ili doje, ili osobe s visokim krvnim tlakom ili srčanim bolestima trebaju izbjegavati ovu biljku.

Biljka se koristila kao čaj, prah, oblog, eterično ulje, tinktura, a neki je čak i puše . Mogu se koristiti mnogi dijelovi biljke, uključujući lišće, cvjetove i stabljike. Zbog snažnog djelovanja kada se uzima u čistom obliku, Lobeliju je najbolje koristiti kao čaj ili u mješavinama za pušenje.
Neki vjeruju da pijenje čaja od lobelije utječe na loš okus cigareta. Lobelia inflata, također poznata kao indijski duhan ili povraćanje, jedna je od najčešće korištenih biljaka za prestanak pušenja ., te je stoga korišten kao alternativa duhanu. Lobelin, alkaloidni sastojak Lobelia inflata, svojim farmakološkim učincima podsjeća na nikotin i utječe na mozak na način sličan nikotinu. Ova se kemikalija također koristila za izazivanje povraćanja (povraćanje), otuda i uobičajeno ime povraćanja. Na taj način se može koristiti za uklanjanje toksina iz ljudskog tijela.

Podaci o biljci Lobelia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.