Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Leucojum (Pahuljica)

 


Leucojum je rod od samo dvije vrste iz obitelji Amaryllidaceae – Leucojum vernum i Leucojum aestivum, obje porijeklom iz Euroazije.
Ove lukovičaste trajnice imaju lišće nalik travi i viseće, bijele i zvonaste cvjetove, koji su na svih šest vrhova latica označeni zelenim ili žuto-zelenim oznakama. Male su, ali jako lijepe i mirisne!

Značenje imena

Ime roda potječe od grčkih riječi "leukos", što znači "bijeli" i "ion", što znači "ljubičasta" , što se odnosi na boju i eventualno miris cvijeća.

Uobičajeni naziv "pahulje" odnosi se na bijele cvjetove ove biljke. Iako ime govori drugačije, pahulje cvjetaju u proljeće i ljeto.

Simbolika leukojuma

Snježne pahulje simboliziraju čistoću i nadu .

Zanimljive činjenice o Leucojumu

Razlike između Leucojum vernum i Leucojum aestivum

Općenito, Leucojum vernum je manji i cvate ranije od Leucojum aestivum.

Leucojum vernum (proljetna pahuljica) je višegodišnja biljka koja daje zelene, linearne listove i bijele, zvonaste cvjetove sa zelenim rubom. Biljka naraste između 15 i 25 cm (6 do 10 inča) u visinu i cvjeta u rano proljeće.

Leucojum aestivum (Ljetna pahuljica ili Loddon Lily,) je višegodišnja biljka koja nosi sjajno zelene, uske, linearne listove i bijele ili rijetko ružičaste zvonaste cvjetove sa zelenim točkicama.
Ova biljka doseže visinu između 35 i 60 cm (1 do 2 stope) i cvate u kasno proljeće i rano ljeto.

Leucojum i srodni rodovi

Leucojum je najbliži rodovima Acis i Galanthus (Snowdrops).

Rod Acis bio je skupljen u Leucojum više od jednog stoljeća, da bi 2004. bio vraćen u status roda. Leucojum i Acis, oboje poznati kao Pahuljice, vrlo su slični po izgledu s nekim razlikama. Vrsta Acis preferira suša tla od vrste Leucojum. Imaju cvjetove bez oznaka, uskih listova i čvrstih listova, dok Leucojum ima bijele cvjetove sa zelenim ili žutim mrljama, šire listove i šuplje listove. Leucojum vrste su široko rasprostranjene diljem Europe, dok su vrste Acis ograničene na malo područje Mediterana.

Leucojum i Galanthus (Snowdrops) su također slični, ali postoje i neke razlike. Šest listova cvjetnjaka (latica i čašica koji su slični) cvjetova Leucojuma su svi jednake duljine i svi imaju zelene vrhove, dok Galanthus ima tri unutarnja listova cvjetnjaka koji su kraći i širi od tri vanjska cvjetna lista.

Podaci o biljci leucojum

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.