Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Lewisia Balkonsko Cvijeće

 

Lewisia je rod od oko 20 vrsta trajnica iz obitelji Montiaceae , sve porijeklom iz zapadne Sjeverne Amerike.
Ove niske biljke poznate su po svojim atraktivnim, mesnatim lišćem i velikim cvjetovima u raznim bojama. Cvjetovi su čašasti i imaju mnogo latica. Najpopularnije vrste su Lewisia cotyledon, također poznata kao Cliff Maid, i Lewisia rediviva, koja se obično naziva Bitterroot.

Značenje imena

Rod je dobio ime u čast Meriwether Lewis , poznatog dvojca istraživača, Lewisa i Clarka.

Simbolika Lewizije

Lewisia predstavlja ponovno rođenje i nove početke .

Zanimljive činjenice o Lewisiji

Povijest Lewisije

Osim ljepote, Lewisia ima i bogatu povijest.
Biljku je otkrio Meriwether Lewis iz povijesne ekspedicije Lewis and Clark .
Ekspedicija Lewisa i Clarka odvijala se od 1804. do 1806., nakon jednog od najznačajnijih događaja u američkoj povijesti – kupnje Louisiane. Kupnja Louisiane bila je kupnja zemlje između SAD-a i Francuske 1803. godine, u kojoj je predsjednik Thomas Jefferson kupio teritorij Louisiane od Francuske, pod Napoleonovom vlašću.
Meriwether Lewis sakupio je biljku gorkog korijena (Lewisia rediviva) kako bi dodao kolekciji koju će predstaviti predsjedniku Jeffersonu. Između ostalih vrsta, Bitterroot je predstavljen Fredericku Purshu radi identifikacije. Nakon što je biljka oživljena, Frederick Pursh, njemačko-američki botaničar, biljci je dao znanstveno ime - Lewisia rediviva. Ime je odalo čast Meriwetheru Lewisu i njegovoj ulozi u privlačenju pažnje na biljku.

Godine 2009. rod Lewisia prebačen je iz obitelji portulaka (Portulacaceae) u obitelj Montiaceae.

Prednosti i upotrebe

Lewisia rediviva (Gorki korijen) se koristila u medicinske svrhe za liječenje raznih bolesti kao što su glavobolja, grlobolja, artritis, giht, dijabetes i zatajenje bubrega. Također se koristi za ublažavanje bolova u srcu, za usporavanje pulsa, za povećanje protoka mlijeka kod dojilja, za ublažavanje stresa i kao pročišćivač krvi. Ova vrijedna vrsta poznata je i kao diuretik, koji može pomoći u detoksikaciji organizma. Lewisia rediviva promiče cjelokupno zdravlje, snagu i učinkovitost vašeg metabolizma.

Sve vrste su jestive .
Lewisia rediviva (Bitterroot) bila je važan izvor hrane za Indijance. Bio je to važan dio njihove prehrane. Njegovo se korijenje kuhalo i jelo, a u nekim slučajevima ubrano i sušeno za zimsku potrošnju. Okus gorkog korijena ovisi o tome gdje se uzgaja.

Podaci o biljci Lewisia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.