Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Lavanda (Lavandula )

 

Lavandula je rod od oko 50 vrsta cvjetnica iz obitelji Lamiaceae , porijeklom iz Mediterana.
Biljka proizvodi sivo-zeleno lišće i ljubičaste ili plave cvjetove u tupim klasovima na dugim stabljikama. Njegov prekrasni miris privlači mnoge oprašivače i kolibrije. Lavanda je poznata po svojoj ljepoti, mirisu i ljekovitosti, iako je najpoznatija kao aromatična biljka.

 

 

Značenje imena

Ime potječe od latinske riječi "livere", što znači "plavkast" .

Simbolika lavande

Lavanda simbolizira odanost i čistoću .

Zanimljive činjenice o Lavanduli

Prednosti i upotrebe

Kao biljka, lavanda se koristi više od 2000 godina.
Arapi, Egipćani i Feničani koristili su lavandu za parfem i mumificiranje, dok su Rimljani koristili ulje lavande za kuhanje i kupanje.
Danas se biljka najviše koristi u ljekovitim uljima, parfemima i kozmetici.

Lavanda se koristila kao lijek za liječenje glavobolje, nesanice, stresa, kožnih problema, infekcija i rana. To je jedan od najmoćnijih lijekova u biljnom svijetu. Lavanda je posebno bogata aromatičnim molekulama zvanim esteri, dok joj druge molekule daju svoje bakterijske, antivirusne i protuupalne moći.

Ulje lavande jedno je od najpopularnijih eteričnih ulja na svijetu. Ima opuštajuća i pomlađujuća svojstva što ga čini savršenim sredstvom za ublažavanje stresa.
Ulje lavande koristi se u industriji parfema, kao i u kozmetici.
Vrlo je popularan u aromaterapiji zbog pozitivnog učinka na pojedine živce. Ulje lavande smiruje živčani sustav i opušta tijelo, stvarajući osjećaj ravnoteže i smirenosti.

Podaci o biljci lavande

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.