Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Lathyrus (Slatki grašak ) Dekorativno Cvijeće

 

Lathyrus, također poznat kao slatki grašak, rod je od oko 150 vrsta iz obitelji Fabaceae , uglavnom porijeklom iz mediteranske regije.
Cvjetovi biljke su jedinstveni, obično s 5 latica koje tvore strukturu u obliku leptira - jednu veliku laticu banera, dvije vodoravne latice i dvije donje latice. Često su mirisne i dolaze u duginim bojama i uzorcima.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčke riječi "lathyros", što znači "puls" ili "grašak" .

Lathyrus simbolika

Latirus je simbol zahvalnosti i sreće .

 

Zanimljive činjenice o Lathyrusu

Povijest Lathyrusa

Povijest biljke započela je u 17. stoljeću, kada je sicilijanski redovnik Franciscus Cupani slao njezino sjeme raznim institucijama i sakupljačima biljaka. Od tada su genetska modifikacija i križanje rezultirali mnogim varijantama cvijeća. Izvorne biljke bile su male i beznačajne, i malo su nalikovale na cvijet kakav danas poznajemo.
Gregor Mendel (1822. – 1884.), koji je poznat kao “otac moderne genetike” proveo je mnoge genetske eksperimente koristeći slatki grašak. Svojim je radom otkrio temeljne zakone nasljeđivanja.
U 19. stoljeću škotski hortikulturist i majstor vrtlara Henry Eckford (1823. – 1905.) usavršio je uzgoj slatkog graška. Eckford je dobio najbolje sorte jestivog i ukrasnog graška i razvio nove sorte slatkog graška sa jačim i dužim peteljkama, više cvjetnih glavica, slađeg mirisa i raznih boja. On je tvorac mnogih slatkih grašaka koje danas uzgajamo.
Godine 1911. Tom Jones iz Ruabona razvio je kordonski sustav uzgoja slatkog graška. Otkrio je da ograničavanjem biljke slatkog graška na jednu stabljiku i uklanjanjem svih bočnih izdanaka mogu nastati visokokvalitetni cvjetovi. Do danas se ova tehnika koristi za proizvodnju cvjetova najviše kvalitete,

Je li Lathyrus otrovan?

Sjemenke biljke su otrovne i ne smiju se konzumirati sirove. Sadrže otrovnu aminokiselinu poznatu kao ODAP, koja može uzrokovati ozbiljnu neurološko oboljenje poznato kao "latirizam". Simptomi uključuju nepodnošljive grčeve i poteškoće pri hodanju. To čak može dovesti do potpune paralize i oštećenja mozga.

Prednosti i upotrebe

Unatoč ozbiljnim sigurnosnim problemima, sjemenke se smatraju jestivim i mogu se jesti na razne načine. Međutim, moraju se prokuhati i natopiti u nekoliko promjena vode kako bi se uklonili otrovni spojevi.

Sjeme biljke koristi se kao stočna hrana . To stoga stvara potrebu za detoksikacijom sjemena prije upotrebe u hrani za stoku.

Podaci o biljci Lathyrus

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.