Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Helianthus (Suncokret)

 

Helianthus, poznatiji kao Suncokret, je rod od oko 70 vrsta jednogodišnjih i trajnica iz obitelji tratinčica (Asteraceae) , porijeklom iz Sjeverne Amerike, s nekoliko vrsta iz Južne Amerike.
Suncokreti imaju velike cvjetove poput tratinčice u jarkim bojama često s kontrastnim tamnijim središtem i velikim, čekinjastim, tamnozelenim listovima. Ove biljke koje vole sunce u svijetu su prepoznate po svojoj ljepoti, kao i po poljoprivrednoj važnosti.

 

 

Značenje imena

Ime roda potječe od grčkih riječi "helios" ("sunce") i "anthos" ("cvijet") , u odnosu na sklonost cvijeta da se okreće prema suncu.

Helianthus simbolika

Značenja Helianthusa mogu varirati u različitim kulturama, ali najčešće znači vjernost , obožavanje , obožavanje i odanost .

Zanimljive činjenice o Helianthusu

Zašto suncokreti slijede Sunce?

Neke biljke pomiču svoje cvjetove ili lišće prema izvoru svjetlosti. Taj se pokret naziva heliotropizam . Heliotropizam je kretanje biljnih dijelova kao odgovor na smjer sunca, pojačavajući proces fotosinteze i povećavajući stope rasta.
Suncokreti su jedna od nekoliko biljnih vrsta koje optimalno koriste svjetlost prateći smjer sunca.

Najviši suncokret na svijetu

Najviši ikada zabilježeni suncokret iznosi 9,17 metara , a uzgojio ga je Hans-Peter Schiffer, koji je tri puta oborio Guinnessov svjetski rekord za najviši suncokret.

Van Goghovi suncokreti

Vincent van Gogh (1853. – 1890.) bio je jedan od najvećih slikara u povijesti. Neka od najpopularnijih djela Vincenta van Gogha su njegovi Suncokreti, koji su među najpoznatijim slikama na svijetu.
Van Goghova opsesija suncokretima i dalje je misterij i, zapravo, nikada nije rekao zašto mu se toliko sviđaju. Jednom je napisao da mu suncokreti znače zahvalnost.

Suncokrete su naslikali i drugi poznati slikari, uključujući Williama Blakea (1757. – 1827.),  Claudea Moneta (1840. – 1926.) i Allena Ginsberga (1926. – 1997.).

Prednosti i upotrebe

Osim što je bio prekrasan krajolik, Helianthus se tijekom povijesti koristio na mnogo načina, a i danas ima mnoge praktične namjene i svojstva. Neke se vrste uzgajaju zbog sjemena i ulja, dok se druge uzgajaju kao ukrasna biljka. Ako govorimo o zemljama, Rusija je najveći proizvođač komercijalnog suncokreta.

Suncokreti imaju dugu tradiciju uzgoja za hranu .
Možete jesti mnoge dijelove biljke. Sjemenke se mogu konzumirati sirove ili kuhane, dok se latice, listovi i korijenje mogu koristiti za pripremu čaja.
Suncokretovo ulje, popularno biljno ulje ekstrahirano iz sjemenki suncokreta, izvor je mnogih zdravstvenih dobrobiti. Sadrži vlakna, vitamin E i niske razine zasićenih masti, a nadaleko je poznat po svom blagom okusu i sposobnosti da izdrži visoke temperature kuhanja. Obično se koristi kao ulje za kuhanje, kao i u kozmetičkim formulacijama. Također se može dodati lubrikantima i svijećama.

Suncokret se koristio kao lijek za zaštitu organizma od brojnih bolesti. Koristi se za snižavanje krvnog tlaka, za liječenje ugriza zmija i insekata, za liječenje malarije, groznice, bronhitisa, hripavca, hemoroida, anemije, artritisa, kardiovaskularnih bolesti i malignih karcinoma. Također je dobar za probavu, zdravlje mozga i seksualnu moć.

Suncokret se također može koristiti za izradu boje, za oslikavanje tijela, za čišćenje kontaminirane vode, u tekstilnoj industriji i u nekim svečanostima .

Podaci o biljci Helianthus

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.