Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Helenijum (kihavica)

 

Helenium je rod od oko 40 vrsta  iz obitelji Asteraceae , porijeklom iz Amerike.
Helenium proizvodi svijetlo zeleno lišće i duge, tanke stabljike s živim cvjetovima nalik tratinčicama koji cvjetaju ljeti i u jesen. Svaki cvijet je zapravo skupina manjih cvjetova sastavljenih od središnje kružne skupine sitnih cvjetova diska (diskastih cvjetova) i vanjskog prstena većih cvjetova zraka (cvjetića), takozvanih "latica" koje mogu okrenuti prema van od središte ili se može spustiti prema dolje. Ove biljke koje vole sunce dodati će jarke boje vašem vrtu, privući leptire i druge oprašivače.

 

Značenje imena

Ime roda potječe od "helenion", grčkog naziva za drugu biljku .
Ime potječe iz grčke mitologije i odnosi se na biljku koja odaje počast Heleni Trojanskoj. Prema grčkoj mitologiji, Helena od Troje, kći grčkog boga Zeusa i spartanske kraljice Lede, bila je najljepša žena na svijetu. Postoji mit da su njezine suze proizvele sličnu biljku na otoku Pharos. Cvijeće je počelo rasti iz zemlje natopljene suzama Helene Trojanske.

Biljka je opće poznata kao "kihačica". Osušeni cvjetovi i listovi helenija korišteni su kao burmut za izazivanje kihanja kako bi se očistili od prehlade ili glavobolje, te da bi se otjerali zli duhovi i demoni. Međutim, biljka nije korov i ne uzrokuje kihanje.

Helenijska simbolika

Helenium znači nježnost i suze .

Zanimljive činjenice o Heleniumu

Helenium u SAD-u

Helenium virginicum, uobičajeno poznat kao Virginia Sneezeweed, endemska je federalno zaštićena vrsta .
Biljka je prvi put otkrivena 1936. i trenutno je na popisu savezne vlade kao ugrožene prema Zakonu o ugroženim vrstama iz 1973. Smatra se rijetkim višegodišnjim divljim cvijetom koji se javlja samo u državama Virginia i Missouri, Sjedinjene Američke Države.

Prednosti i upotrebe

Helenium autumnale se koristio kao lijek zbog svojih protuupalnih, antiparazitnih, adstringentnih i dijaforetskih svojstava.
Ovu su biljku nekada koristili Indijanci za liječenje prehlade.
Helenium hoopesii ima sličnu ljekovitu upotrebu, a spominje se u knjizi travara Michaela Moorea “Lijekovite biljke pacifičkog Zapada”.

Podaci o postrojenju Helenium

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.