Type Here to Get Search Results !

Cvijeć Helikonija (Kandža jastoga; Lažna rajska ptica)

 

Heliconia je rod od oko 200 vrsta iz obitelji Heliconiaceae , porijeklom iz tropske Amerike, a neke vrste se javljaju u Tihom oceanu.
Heliconia je prekrasna biljka egzotičnog izgleda s višebojnim listovima i sitnim, skrivenim cvjetovima, od kojih neki možete vidjeti kako vire iz gornjih listova. Upadljive obojene strukture koje nazivamo "cvijeće" zapravo su modificirani listovi, nazvani brakteji, koji u sebi sadrže male prave cvjetove. Heliconia je toliko jedinstvena da kada je jednom vidite, nikada je nećete zaboraviti! Cijenjena zbog svog glamuroznog izgleda, Heliconia je savršen dodatak mnogim različitim buketima i aranžmanima.

Značenje imena

Heliconia je dobila ime po planini Helicon, planini u južnoj Grčkoj koja je u grčkoj mitologiji poznata kao dom muza, inspirativnih božica književnosti, znanosti i umjetnosti.

Uobičajeni naziv "Lažna rajska ptica" dolazi zbog njegove sličnosti s cvjetovima Rajske ptice (Strelitzia).

Naziv "kandža jastoga" dolazi zbog oblika njegovih cvjetnih listova. koji oblikom podsjećaju na jastogovu kandžu.

Simbolika helikonije

Heliconia predstavlja mladost , ponos i velike povratke .

Zanimljive činjenice o Heliconiji

Pandža visećeg jastoga (Heliconia rostrata)

Neke vrste, kao što je Heliconia rostrata, imaju cvjetove okrenute prema dolje koji vise s glavne stabljike.
Heliconia rostrata, također poznata kao Viseća Heliconia ili Viseća kandža jastoga, vrlo je popularna vrsta i jedna od najčešćih u uzgoju . Porijeklom je iz Bolivije, Kostarike, Kolumbije, Ekvadora i Perua, ali se sadi u tropima diljem svijeta.

Heliconia rostrata (Patujú) je jedno od nacionalnih cvjetova Bolivije , uz Cantua buxifolia (Kantuta ili Cantuta).

Srodni rodovi i obitelj

Heliconia je jedini rod u obitelji Heliconiaceae. Ovaj rod je prije bio svrstan u obitelj Musaceae i najbliži je srodnicima đumbira, banana i njihovih srodnika.

Oprašivanje Heliconias

I šišmiši i kolibri oprašuju ove biljke, dok mali rezervoari vode u lišću poboljšavaju život mnogih komaraca i žaba.
Cvjetovi stvaraju obilje nektara, a boja i oblik cvjetova prilagođeni su određenim vrstama . “Cvjetovi” su zapravo modificirani listovi, nazvani brakteji, koji u sebi sadrže prave cvjetove, tako da samo određene ptice mogu doći do svog nektara, uglavnom kolibri. Oni također otvaraju svoje cvjetove noću kako bi privukli šišmiše koji jedu nektar koji koriste određene kemijske znakove i mirise, a ne vid kako bi locirali izvore hrane. Dugi listovi ovih biljaka mogu poslužiti kao sklonište određenim tropskim šišmišima, jer se smještaju u "šatoru" koji su napravili od lista.

Podaci o postrojenju Heliconia

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.