Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Epifilum (Orhidejski kaktus)

 

Epiphyllum je rod od oko 15 vrsta epifitskih biljaka iz obitelji Cactaceae , porijeklom iz tropske i suptropske Amerike.
Cvjetovi su impresivne veličine, boje i mirisa. Kao i svi kaktusi, Epiphyllums imaju stabljike, ali ne i lišće. Često se uzgajaju u visećim košarama kako bi se smjestile njihove stabljike nalik lišću, ali se mogu uzgajati i u kontejnerima. U divljini, Epiphyllum raste između grana drveća i u pukotinama stijena. Rod uključuje jedno od najskupljih cvjetova na svijetu - Epiphyllum oxypetalum, poznato i kao Kadupul ili Kraljica noći.

 

Značenje imena

Naziv roda "Epiphyllum" znači "na lišću". Dolazi od grčkih riječi “epi”, što znači “na” ili “na”, i “phyllon” što znači “list” , jer su rani botaničari smatrali da cvijet potječe od lista, koji su zapravo stabljike.

Biljka je poznata i kao "Orhidejski kaktus" zbog cvjetova koji podsjećaju na neke vrste orhideja.

Simbolika epifiluma

Epifilum simbolizira divljenje , strpljenje i dobro raspoloženje .

Zanimljive činjenice o Epiphyllumu

kadupul (Epiphyllum oxypetalum)

Epiphyllum oxypetalum, također poznat kao Kadupul ili Kraljica noći, smatra se jednim od najskupljih cvjetova na svijetu , zbog svoje rijetkosti, mirisa i činjenice da ne preživi dovoljno dugo da bi se uopće mogao ubrati.
Cvijet ima izuzetno kratak vijek trajanja . Cvjeta rijetko (obično jednom godišnje) i to samo noću, a zatim će umrijeti do sljedećeg jutra.

Ovaj lijepi i rijedak cvijet popularan je diljem svijeta, posebno na Šri Lanki gdje ga zovu “Kadupul Mal” ili “Cvijet s neba”.
Kadupul je od velikog značaja za sljedbenike budizma, jer je povezan s Nagama (polumitskim plemenima Šri Lanke). Vjeruje se da kada kadupul procvjeta, Nage se spuštaju s neba kako bi poklonili cvijet Budi na Svetoj planini Sri Pada.
U Kini je ovaj cvijet simbol spektakularnog, ali vrlo kratkotrajnog trenutka slave, budući da cvijetu može proći godinu dana da procvjeta, a cvjeta samo tijekom jedne noći.

Vrste su obično epifitske

Epifilumi su epifiti, što je klasifikacija biljaka koje rastu na drugim biljkama i ne utječu nužno negativno na domaćina .
Ova epifitska biljka raste u rašljama velikih stabala, jer zahtijeva oslonac stabilne površine na koju se može nasloniti. Epifilumi nisu paraziti i neće naštetiti biljkama za koje su vezani.

Podaci o biljkama Epiphyllum

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.