Type Here to Get Search Results !

Cvijeeć Eranthis (zimski akonit)

 


Eranthis je rod od oko 10 vrsta gomoljastih trajnica iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz južne Europe i Azije.
Ove biljke niskog rasta spadaju među najupečatljivije zimsko cvijeće i jedne od najranijih lukovica koje cvjetaju u proljeće, često se pojavljuju uz snježne kapljice. Čašasti cvjetovi su žuti ili bijeli, izraziti i prilično neobični, poduprti podijeljenim lisnatim listovima. Lako se održavaju i mogu preživjeti snijeg i mraz. Ove rane cvatnje izvrsne su za gredice i rubove, a izgledat će lijepo posađene u velikim nanosima ispod drveća. Pogodni su za kamenjare, vikendice i kao pokrivač tla.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčkih riječi “er” , što znači “proljeće” i “anthos”, što znači “cvijet” , u odnosu na rano cvjetanje ove biljke.

Uobičajeni naziv "zimski akonit" dolazi od sličnosti lišća s lišćem srodnog roda Aconitum.
Za razliku od akonita, zimski akonit ne izgleda otrovan.

Simbolika Erantisa

Eranthis simbolizira nadu , ponovno rođenje i nove početke , jer je jedan od najranijih proljetnih cvjetova.

Zanimljive činjenice o Eranthisu

Je li Eranthis otrovan?

Unatoč mnogim anegdotskim informacijama, nema znanstvenih izvješća o njegovim toksikološkim svojstvima . Međutim, gutanje može uzrokovati blage želučane smetnje.

Zimski akonit (Eranthis hyemalis)

Ova ljupka autohtona europska šumska biljka je ljepota koju možete dodati svakom vrtu. Obično cvate od sredine zime do ranog proljeća, stvarajući svijetli prikaz zlatnožutih cvjetova nalik na ljutiku. Listovi su bazalni i podijeljeni u mnogo listića. Ove zeljaste trajnice narastu samo do oko 15 cm (6 inča) visine. Često izbijaju kroz snijeg, osiguravajući nektar za rane sezonske pčele i oprašivače.

Zimski akoniti preferiraju bogato, vlažno i dobro drenirano tlo. Uzgajajte ih u polusjeni kako biste ih zaštitili od cjelodnevnog sunca. Ove biljke izgledaju prekrasno ispod drveća i u gruboj travi, a brzo će se raširiti i formirati prekrasan žuti tepih. Izvrsni su za kamenjare, gredice i šumske vrtove. Dobro se kombiniraju sa klobasima , krokusima , ciklamama i drugim ranim lukovicama.

Postoje mnoge divne sorte zimskog akonita, uključujući 'All Saints', 'Dooze', 'Eberhard Fluche', 'EgonTreff', 'Flore Pleno', 'Göteborg', 'Grünling', 'Lightning', 'Moonlight' , 'Orange Glow', 'Pauline', 'Ruth Treff', 'Schlyters Orange' i 'Schwefelglanz'.

Podaci o biljkama Eranthis

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.