Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Božićna ruža Helleborus ( Hellebore )

 

Helleborus, također poznat kao Hellebore, rod je od oko 20 vrsta višegodišnjih biljaka iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe i Azije.
Biljka proizvodi pojedinačne cvjetove koji se sastoje od 5 čašica i nektarija u obliku čaše. Ono što nazivamo cvijećem zapravo su čašice koje zatvaraju latice i štite prave cvjetove, koji se zapravo nalaze u središtu čašica, a sastoje se od nakupine prašnika i malih i beznačajnih latica. Čašice su upečatljive i dolaze u širokom rasponu boja uključujući ljubičastu, ružičastu, zelenu, žutu, bijelu i crnu.

 

 

Značenje imena

Naziv roda potječe od grčkih riječi "elein" ("povrijediti") i "bora" ("hrana") , što se odnosi na otrovnu prirodu ove biljke.

Uobičajeni naziv "božićna ruža" dolazi od činjenice da cvjetovi podsjećaju na malu jednu ružu. Biljka pripada obitelji Ranunculaceae i uopće nije ruža.

Simbolika Helleborusa

Kukurica simbolizira spokoj , spokoj i mir .

S druge strane, može predstavljati skandal ili tjeskobu .

Zanimljive činjenice o Helleborusu

Cvjetna struktura

Cvjetovi žuka ne sastoje se od latica, već od čašica. Pravi cvjetovi su u središtu čašica, koji se sastoje od nakupine prašnika i malih latica.
Nakon što biljka procvjeta, čašice ostaju žive sve dok biljka živi.

Je li kurik otrovan?

Većina vrsta je otrovna , ili barem blago otrovna. Gutanje dovoljnih količina često dovodi do salivacije, grčeva u trbuhu, proljeva i čak može uzrokovati smrt.
Neki povjesničari vjeruju da je Aleksandar Veliki umro od trovanja Hellebore dok se liječio od bolesti.

Prednosti i upotrebe

Kukurica se u prošlosti naširoko koristila kao biljni lijek .
Prema grčkoj mitologiji, kćeri kralja Argosa patile su od nekog oblika ludila zbog kojeg su trčale gole, plačući i mučući poput krava gradskim ulicama. Kako je vrijeme prolazilo, njihovo se ludilo povećavalo i čak se proširilo na druge žene u tom području. Melampus iz Pilosa, legendarni gatar i iscjelitelj, koristio je Hellebore da spasi kćeri od ludila. Izliječio ih je lijek napravljen od žutice.

U srednjem vijeku vještice su ovu biljku koristile za buđenje demona, dok su je druge sadile pored svojih vrata kako bi otjerale zle duhove .

Podaci o biljci Helleborus

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.