Type Here to Get Search Results !

Cvijet Datura (Đavolja truba)

 

Datura je rod od oko 10 vrsta cvjetnica iz obitelji Solanaceae , koje su uglavnom porijeklom iz Sjeverne Amerike.
Dature mogu narasti do 2 m (7 stopa) u visinu, s listovima u rasponu od malih do velikih i sivo-zelenih do tamnozelenih. One su ili jednogodišnje ili kratkotrajne trajnice, koje karakteriziraju upadljivi, uspravni cvjetovi u obliku trube. Cvjetovi su obično bijeli, ali ponekad žuti, ružičasti i ljubičasti. Prvo rastu uspravno, a kasnije se naginju prema dolje, ispuštajući intenzivan miris koji je jako privlačan kukcima kao što su moljci.

 

Značenje imena

Naziv roda potječe od hinduističke riječi “dhatura” , što znači “jabuka trn” , u odnosu na izgled sjemenskih kapsula biljke koje su prekrivene trnjem.

Biljka je zbog svoje toksičnosti i oblika cvjetova poznata kao đavolja truba.

Simbolika datura

Datura simbolizira moć i oprez .

To je moćna i smrtonosna biljka, ali i glavni vjerski i kulturni simbol.

Zanimljive činjenice o Daturi

Datura i srodni rodovi

Datura je usko srodna s Brugmansijom , rodom iz iste obitelji. Oboje imaju lišće sličnog izgleda i mirisne cvjetove u obliku trube koji su smrtonosno otrovni.
Slično izgledaju, ali zapravo su različite biljke. Jedna od glavnih razlika je u tome što su cvjetovi Dature uspravni, dok su cvjetovi Brugmansije viseći. Brugmansia uključuje drvenasto grmlje i stabla, dok su vrste Datura niske zeljaste biljke.

Je li Datura otrovna?

Sve vrste su izuzetno otrovne i vrlo opasne !
Svi dijelovi biljke su otrovni i sadrže tropan alkaloide kao što su atropin, skopolamin i hiosciamin, što je čini jednom od najopasnijih i najotrovnijih biljaka na svijetu. Biljka je otrovna i za ljude i za životinje kada se proguta ili udiše. U relativno malim dozama može biti smrtonosno otrovan pa je potreban oprez. Simptomi trovanja uključuju crvenilo, hiperpireksiju, zadržavanje mokraće, sinusnu tahikardiju dezorijentaciju, zbunjenost, halucinacije, napadaje i komu. Ako ste vi ili netko koga poznajete konzumirali ovu biljku, odmah potražite liječničku pomoć i nemojte čekati da se pojave simptomi!

Je li Datura invazivna?

Neke vrste su invazivne i sposobne su utjecati na raznolikost autohtonih biljaka.
Na primjer, Datura stramonium, također poznat kao Jimsonweed ili Thorn Apple, smatra se agresivnim korovom i proširit će se u okolna prirodna područja. Može se naći u Europi, Africi, Aziji, Novom Zelandu, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, a smatra se korovom u više od 100 zemalja.

Prednosti i upotreba Dature

Mnoge vrste su korištene u tradicionalnoj medicini .
Datura stramonium (Jimsonweed ili Thorn Apple) poznata je po svojim ljekovitim svojstvima. Koristio se za liječenje raznih bolesti, kao što su reuma, giht, čirevi, rane, modrice, otekline, zubobolja, kašalj, groznica, astma i bronhitis. Također se koristio za liječenje uboda insekata i uboda.
Biljka se koristila i kao rekreacijska droga. Nuspojave mogu varirati od neugodnih do opasnih. Ekstrakti iz ove biljke mogu izazvati halucinacije, glavobolju i konvulzije. Čaj od Dature izrazito je halucinogeno i može uzrokovati trajnu psihozu.

Datura ima veliko vjersko značenje. Koristio se u vjerskim ceremonijama i ritualima u raznim dijelovima svijeta.

  • Indijanci su ovu biljku koristili i u magične i u medicinske svrhe. Datura wrightii, općenito poznata kao sveta Datura, bila je važna sveta biljka naroda Chumash u području Santa Barbare, korištena u ceremonijama odrastanja dječaka. Dječaci Chumash dobivali su jako piće, pripravak nalik čaju od ove biljke nazvan "momoy", kao obred prijelaza u odraslu dob. Među Mohave, Zuni, Yuma, Cahuilla i drugim grupama, Datura se koristila za komunikaciju s duhovima, pa čak i kao pomoć za spavanje i san.
  • Datura je imala važnu ulogu u religiji Asteka . Koristili su ga u ritualima inicijacije i za ritualne žrtve. Oni koji su preživjeli inicijaciju ili bi "vratili čovjeka" ili se uopće ne bi vratili.
  • U staroj Indiji , Datura se smatrala svetom i koristila se u vjerskim ritualima i ceremonijama. Biljka zauzima jedinstveno mjesto u budizmu i ima veliko kulturno značenje u istočnoindijskom ritualu i duhovnom životu. U hinduizmu se vjerovalo da je biljka miljenica hinduističkog boga Šive.
  • U Europi , tijekom razdoblja lova na vještice, biljka se smatrala pomoći vješticama i svatko tko je uhvaćen u uzgoju optužen je za vještičarenje.

Biljku su također koristile Indijanke kao otrov za samoubojstvo ili ubojstvo svojih muževa.

Podaci o biljkama Datura

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.