Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Delosperma (biljka leda)

 

Delosperma, također poznata kao ledena biljka, rod je od oko 150 vrsta iz obitelji Aizoaceae , porijeklom iz južne i istočne Afrike.
Delosperma je mali sukulent koji cvjeta od kasnog proljeća do jeseni. Proizvodi atraktivno lišće i šarene cvjetove nalik tratinčicama. Ovi pokrivači su izvrsni za kamenjare i kontejnere.

 

 

Značenje imena

Znanstveno ime potječe od grčkih riječi “delos”, što znači “vidljiv” ili “očigledan” i “sperma”, što znači “sjeme” , u odnosu na izloženo sjeme.
Delosperma vrste imaju higrohastične kapsule, koje se više puta otvaraju kada su mokre, a zatvaraju kada su suhe. Kapsula nema pokrovnu membranu i sjemenke su izložene kada se kapsula otvori.

Biljke se ne zovu ledene biljke jer su otporne na hladnoću. Uobičajeno ime vjerojatno potječe od malih dlačica na njegovim stabljikama, koje reflektiraju svjetlost, blistaju na suncu poput leda.
Ledena biljka uobičajeno je ime koje se koristi za nekoliko sličnih rodova cvjetnica uključujući Delosperma, Mesembryanthemum, Carpobrotus, Conicosia i monotipski Disphyma.

Simbolika delosperme

Delosperma je simbol sreće i sreće .

Zanimljive činjenice o Delospermi

Delosperma, a ne tratinčica

Ledene biljke ponekad se brkaju s tratinčicama, ali one nisu u srodstvu , iako njihove uske latice daju cvjetovima izgled poput tratinčice.

Prednosti i upotrebe

Delosperma cooperi, porijeklom iz viših nadmorskih visina u središnjoj južnoj Africi, komercijalno je najdostupnija vrsta. Njegova otpornost na sušu čini ga popularnim izborom za xeriscaping , metodu dizajna vrta koja uključuje odabir biljaka koje se mogu održavati s malo vode.

 

Podaci o biljci Delosperma

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.