Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Dalija za Vrt i kuću

 

Dahlia je rod bilja s korijenom gomolja iz obitelji Asteraceae , porijeklom iz Srednje i Južne Amerike.
Postoje 42 vrste ove višegodišnjebiljke i svaka od njih dolazi u različitim bojama, veličinama i oblicima.Dalija se smatra jednim od najpopularnijih vrtnih cvjetova zbog svojih nazubljenih, zelenih listova  i atraktivnih šarenih cvjetova

 

 

Značenje imena

Nije jasno odakle naziv zapravo potječe. Mnogi vjeruju da je Dahlia dobila ime po švedskom botaničaru Andersu Dahlu .

Simbolika dalije

Dalija simbolizira eleganciju , dostojanstvo , samopouzdanje i ljepotu .

Zanimljive činjenice o Dahlia

Dalije u SAD-u

Godine 1913. gradske vlasti Seattlea proglasile su daliju svojim službenim cvijetom . Nema ih bolje vidjeti od Volonterskog parka Dahlia Garden gdje su u punom cvatu tijekom kolovoza.
Dahlia je također službeni cvijet San Francisca od 1926. Dalije u Golden Gate Parku počinju cvjetati u lipnju i nastavljaju se do rujna.

Dalije u Meksiku

Dalija je nacionalni cvijet Meksika .
Asteci su bili vrlo upoznati s njegovim uzgojem. Kada su konkvistadori pokorili Asteke u 16. stoljeću, sa sobom su ponijeli razne biljke iz zemlje natrag u Španjolsku, a jedna od biljaka bila je Dahlia (Dahlia imperialis). Ubrzo su se proširili Europom gdje su i dobili ime. Tijekom 19. stoljeća popularnost dalija je porasla i one su postale jedno od najpopularnijih vrtnih cvjetova na svijetu.
Godine 1963. predsjednik Meksika Adolfo López Mateos donio je dekret da dalija bude nacionalni cvijet Meksika.

Misterij plave dalije

Dalije dolaze u gotovo svim bojama, osim plave .
U 19. stoljeću londonske novine nudile su 1 funtu uzgajivaču koji bi proizveo plavu daliju. Nadalje, Caledonia Horticultural Society iz Edinburgha ponudilo je novčanu nagradu od 2000 funti onome tko proizvede plavu Dahlia.
Do danas su svi pokušaji proizvodnje plave dalije rezultirali samo s nekoliko blizu plavih kultivara, pa se "plava dalija" figurativno koristi za nešto nemoguće ili nedostupno.

Prednosti i upotrebe

Dalija se koristi kao lijek od davnina.
Prije otkrića inzulina, u Americi i Europi u 20. stoljeću dijabetičari su često dobivali tvar zvanu “atlantski škrob” ili dijabetički šećer, dobiven od inulina dobivenog iz gomolja Dahlia.
Asteci su biljku koristili za liječenje epilepsije.

Biljka se također koristi za umiranje .

Podaci o biljkama dalija

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.