Type Here to Get Search Results !

Cvijeće za Vrt Baptisia (Lažni indigo)

 

Baptisia je rod od više od 20 vrsta trajnica iz obitelji Fabaceae , porijeklom iz Sjeverne Amerike.
Ove dugovječne, upečatljive biljke imaju impresivne klasove cvjetova nalik grašku koji cvjetaju u proljeće i ljeto, privlačeći leptire, kolibrije i pčele. Njihovu izdržljivost i ljepotu dugo su cijenili vrtlari.

Značenje imena

"Baptisia" dolazi od grčke riječi "bapto" , što znači "uroniti" ili "bojiti" , u odnosu na korisnost biljke u stvaranju boja za tkanine.

Baptisia simbolika

Baptisia simbolizira zaštitu .

 

Zanimljive činjenice o Baptisiji

Baptisia kao biljka domaćin

Iako je otrovna za mnoge insekte, Baptisia je biljka domaćin za nekoliko vrsta leptira, uključujući divljeg indiga duskywinga (Erynnis baptisiae), narančastog sumpora (Colias eurytheme), zamagljenog sumpora (Colias philodice), istočnog repa (Cupido comyntas), Sivi rub (Achalarus lyciades) i zaleđeni vilenjak (Callophrys irus).

Je li Baptisia otrovna?

Baptisia je potencijalno otrovna za ljude i životinje ako se proguta .
Biljka sadrži citizin, alkaloid, koji u velikim dozama može uzrokovati mučninu, konvulzije, halucinacije, pa čak i smrt.

Prednosti i upotrebe

Iako je biljka otrovna, u medicini se koristila kao protuupalno, antiseptično, emetično i purgativ za liječenje groznice, kašlja, zubobolje, upale pluća, gripe, tuberkuloze i za stimulaciju imunološkog sustava.

Indijanci su koristili biljku kao izvor plave boje za svoju odjeću.

Podaci o biljci Baptisia

 




 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.