Type Here to Get Search Results !

Cvijeće za Vrt i Kuću Begonija - Begoniaceae

 

Postoji preko 1500 vrsta begonija koje pripadaju obitelji Begoniaceae . Porijeklom su iz Azije, Afrike te Srednje i Južne Amerike, ali većina ih raste u ekvatorijalnim zemljama.
Begonija proizvodi jednostruke i dvostruke cvjetove koji su upadljivi i dostupni u raznim bojama, s nježnim i glatkim laticama. Ovo cvijeće je lako uzgajati i dobro uspijeva u sjeni.

Značenje imena

Charles Plumier (1646-1704), francuski botaničar i redovnik, poznat je po svom otkriću begonija.
Plumier je nazvao Begonije po Michelu Begonu , guverneru francuske kolonije Santo Domingo iz 18. stoljeća (danas Dominikanska Republika).

Simbolika begonije

Kada se poklanja, Begonia znači "budi oprezan" ili "budi svjestan" .

Također simbolizira maštovitu prirodu .

Zanimljive činjenice o Begoniji

Otkriće begonije

Begoniju je prvi otkrio Charles Plumier 1690. godine na otoku Santo Domingo (Dominikanska Republika). Biljku je nazvao po francuskom guverneru Haitija Michelu Begonu, koji mu je bio omiljeni botaničar.

Sjeme begonije

Sjeme begonije jedno je od najmanjih na svijetu .
Iako su mnoge sjemenke cvijeća male, sjemenke begonije i petunije su među najmanjima. Mali su i ne razlikuju ih se lako golim okom. Sjeme biljke Begonia je veličine oko 1/100 inča. Mali su, ali uporni!

Vrste korijena

Begonije se prema vrstama korijena dijele na vlaknaste, gomoljaste i rizomatozne.

  • Begonije s vlaknastim korijenom imaju samo vlaknasto korijenje, dakle ni rizome ni gomolje. Preferiraju jako svjetlo i tolerantnije su na sunce, ali previše sunca može uzrokovati opekotine lišća. Begonia coccinea je popularna vrsta vlaknastog korijena.
  • Gomoljaste begonije rastu iz gomolja, koji su podzemni organi za skladištenje hrane i vode. Uzgajaju se zbog pojedinačnih ili dvostrukih cvjetova, iako postoje neke vrste koje imaju zanimljivo lišće. Gomoljaste begonije su biljke koje vole sjenu, ali mogu podnijeti jutarnju ili kasnopodnevnu sunčevu svjetlost. Ove vrste, kao što je Begonia grandis, popularne su diljem svijeta kao posteljina.
  • Rizomatozne begonije rastu iz modificirane stabljike zvane rizom, koja je zadebljana podzemna stabljika koja raste vodoravno, izbijajući nove dijelove duž rizoma. Više se cijene zbog svog atraktivnog lišća nego zbog cvjetova. Begonia tenuifolia i Begonia masoniana su primjeri rizomatoznih vrsta.

Begonije u Sjevernoj Koreji

Kimjongila , hibridna sorta gomoljaste begonije, cvijet je nazvan u čast sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila. Uzgajao ga je japanski hortikulturist Kamo Mototeru i predstavlja revolucionara Juchea.

Prednosti i upotreba begonije

Begonije imaju povijest medicinske upotrebe . Biljka se koristila za liječenje opeklina, bolesti bubrega i zubobolje.

Također su se koristile za poliranje oštrica mačeva.

Danas se begonije često koriste kao ukrasne biljke , a postoje brojni hibridi i sorte.

Podaci o biljci begonije

 





Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.