-->

Cvijeće Ursinija (afrička tratinčica)

 

Ursinia je rod od oko 40 vrsta jednogodišnjih biljaka, zeljastih trajnica i grmova iz obitelji Asteraceae , porijeklom iz Južne Afrike.
Ursinia je popularna po svojim upečatljivim cvjetovima nalik tratinčicama koje cvjetaju tijekom cijele sezone.Cvjetovi privlače pčele, kao i druge korisne insekte.
Ovo je jedna od najlakših biljaka za uzgoj i idealna je za vrtlare početnike.

Značenje imena

Ime je dano u čast Johannes Heinrich Ursinus (1608–1667), botaničar iz Njemačke koji je bio autor Arboretum Biblicum.

 

Simbolika ursinije

Ursinija je simbol nevine ljubavi .

Zanimljive činjenice o Ursiniji

Privlačenje oprašivača optičkom iluzijom

Nedavna istraživanja pokazuju da neke biljke (uključujući Ursinias) koriste trik fizike, optički učinak kako bi privukle oprašivače kao što su pčele.
Pčele preferiraju plavu boju, ali biljkama je teško napraviti tu boju u svojim laticama pa stvaraju eterične oreole plave svjetlosti oko svojih latica koje su nevidljive ljudima, ali vidljive pčelama. Drugim riječima, biljke koriste nered kako bi generirale određenu boju kako bi privukle oprašivače, što je zanimljiva činjenica s evolucijske točke gledišta.

Podaci o biljci Ursinia

 

LihatTutupKomentar

Cvijeć Nigella je poznata kao ljekovita biljka u cijelom svijetu. Ima antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i protuupalna svojstva.

  Nigella je rod od oko 20 vrsta iz obitelji Ranunculaceae , porijeklom iz Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Biljka ima lijepe, upadljive c...