Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Nevena (Neven) - Calendula (Marigold)

 

Neven je rod od oko 15 vrsta zeljastih biljaka iz porodice Asteraceae , porijeklom iz Azije, srednje Europe i Mediterana. Najpopularniji član roda je Calendula officinalis, također poznat kao Neven.
Nevena se vrtlari dive zbog svojih veselih, nalik na tratinčice, jarko narančastih i žutih cvjetova. Cvjetovi mogu biti jednostruki ili dvostruki i izrađeni su od sitnih diskastih i zrakastih cvjetova. Jednostavni listovi nose se naizmjence duž voštanih, glatkih ili žljezdastih stabljika. Neven se ne samo lako uzgaja, već pruža i dugu sezonu cvjetanja. Jednom kada ih vidite kako cvjetaju u vašem vrtu, poželjet ćete ih vidjeti iznova i iznova!

Značenje imena

Ime roda dolazi od latinske riječi “calendae” , što znači “prvi dan u mjesecu” jer cvjeta tijekom cijele godine.

Neven je općenito poznat kao neven, iako druge vrste također idu pod zajedničkim imenom neven. Na primjer, Tagetes je također poznat kao neven i to je razlog zašto se neven često miješa s pripadnicima roda Tagetes.

Simbolika nevena

Neven simbolizira sreću , radost i milost .

Zanimljive činjenice o nevenu

Prednosti i upotrebe

Od davnina se ova biljka koristila u razne ljekovite svrhe .
Tradicionalno se koristi za liječenje raznih bolesti i stanja, kao što su groznica, želučane tegobe, čirevi, menstrualni problemi, napunjenost kapilara, kronični ulkusi i proširene vene. Biljka se također koristi za zacjeljivanje rana, poboljšanje vida, poboljšanje raspoloženja i ublažavanje probavnih tegoba.
Neven je poznat po svojim protuupalnim i antivirusnim svojstvima i često se koristi za liječenje infekcija.
Također je dobro poznat po svom blagotvornom učinku na ljudsku kožu i može se koristiti za liječenje niza kožnih problema, od rana do akni. Može se koristiti za posjekotine, modrice, opekline, ogrebotine i ubode insekata. Snažna svojstva nevena za regeneraciju kože stimuliraju kolagen, čineći ga učinkovitim sredstvom protiv starenja i jačanja sjaja.
Štoviše, također može smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Cvjetovi nevena su jestivi i predstavljaju lijep dodatak salatama, juhama, varivima, sirupima, konzervama, pa čak i koktelima.
Zbog jake narančaste boje i blago gorkog okusa, ova biljka se tradicionalno koristi kao zamjena za skuplji šafran.

Zlatna boja nevena korištena je za tkanine i kozmetiku .
Neven ima mnogo eteričnih ulja koja se ekstrahiraju za upotrebu u kozmetičkoj industriji za parfeme, losione, balzame za usne, tonike za lice, ulja za masažu i neke bombe za kupanje.

Neven se tijekom vremena koristio u ritualima, vjerskim ceremonijama i proslavama .
Egipćani su smatrali da biljka ima pomlađujuća svojstva, dok su hinduisti ukrašavali kipove svojih bogova u svojim hramovima nevenima.
Rani kršćani su neven zvali "Marijino zlato", po vjerovanju da je Djevica Marija nosila cvjetove kao ukras.
Asteci, Rimljani i Grci koristili su ovo cvijeće u mnogim ritualima i ceremonijama.
Francuzi su vjerovali da će vam se vid poboljšati ako svaki dan nekoliko minuta buljite u cvjetove nevena.

Podaci o biljkama nevena

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.