Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Calluna (Heather; obična vrijeska; škotska vrijeska) Vrtno cvijeće

 

Calluna, također poznata kao Heather, je rod iz obitelji Ericaceae .
Jedina vrsta u ovom rodu je Calluna vulgaris , zimzeleni cvjetni grm sa stotinama živih cvjetova u obliku zvona koji cvjetaju u kasno ljeto. Calluna vulgaris porijeklom je iz Europe, sjeverne Afrike i umjerene Azije. Iako se najčešće povezuje sa stjenovitim planinskim predjelima Škotske gdje je rasla stoljećima, Calluna je široko rasprostranjena diljem svijeta i raste na gotovo svim kontinentima.

 

 

Značenje imena

Naziv "Calluna" dolazi od grčke riječi "kallunein" , što znači "očistiti" ili "četkati" , u odnosu na pribor za čišćenje i ljekovitu upotrebu biljke.

Vjeruje se da uobičajeno ime (“vrijesak”) potječe od stare škotske riječi “haeddre”, koja se naizgled koristila za opisivanje vrijeska ili staništa u grmovima.

Calluna simbolika

Calluna simbolizira neovisnost , bogatstvo i sreću .

Zanimljive činjenice o Calluni

Calluna i Erica

Rodovi Calluna i Erica općenito su poznati kao Heathers (Calluna) i Heaths (Erica).
Ove biljke su vrlo slične u pogledu oblika i navike rasta . Rod Calluna je odvojen od bliskog roda Erica, uglavnom čaškom cvijeta, vrstom lišća i zimskom otpornošću.

Calluna u Škotskoj

Calluna, također poznata kao "škotski vrijesak" ili "škotski vrijesak", jedna je od najrasprostranjenijih biljaka u Škotskoj i jedan od najtrajnijih i najprepoznatljivijih simbola Škotske. Biljku su koristili stari Škoti za liječenje svih vrsta stanja i bolesti. Raste od razine mora do nadmorske visine od oko 1000 metara.
Prema legendi, mlada djevojka po imenu Malvina, kći legendarnog škotskog pjesnika Ossiana, trebala se udati za hrabrog keltskog ratnika Oscara. Nažalost, Oscar je poginuo u bitci, a glasnik je prenio užasnu vijest. Glasnik je također dostavio sprej ljubičastog vrijeska koji joj je poslao Oscar. Kad je Malvina dobila masažu, bila je slomljena srca i neutješna. Dok su njezine suze padale na vrijesak, ljubičasti cvjetovi pretvorili su se u bijele. Nakon toga je Malvina odlučila da će svatko tko naiđe na bijeli vrijesak biti blagoslovljen srećom.


Prednosti i upotrebe

Calluna ima dugu povijest medicinske upotrebe . Ima antimikrobna, antiseptička, protuupalna, antireumatska i diuretička svojstva.
Koristio se kao biljni lijek za liječenje proljeva, bolova u želucu, grčeva, artritisa, gihta, reume, kašlja i prehlade. Biljka se smatra dobrom za mokraćne puteve i probleme s prostatom. Također se tradicionalno koristi kao blagi sedativ.

Stabljike biljke korištene su za izradu glazbenih instrumenata, nakita i užadi .

Podaci o biljkama Calluna

 


Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.