Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Buddleia (grm leptira)

Buddleia (ili Buddleja) je rod od oko 140 vrsta iz obitelji Scrophulariaceae , porijeklom iz Azije, Afrike i Amerike. Većina vrsta je listopadno ili zimzeleno grmlje, ali nekoliko vrsta su drveće.
Buddleia, također poznata kao "Butterfly Bush", proizvodi upečatljive cvjetne klasove koji dolaze u finoj mješavini boja. Svaki cvijet je malen, cjevast i sadrži četiri latice. Buddleia je jedno od najljepših i najjednostavnijih cvijeća za njegu. Ove ljepotice uzgajaju se zbog svojih mirisnih cvjetova koji privlače mnoge različite vrste leptira tijekom vegetacije.

 

Značenje imena

Rod je dobio ime u čast Adama Buddlea (1662-1715), botaničara iz Engleske koji je bio odgovoran za njegovo uvođenje u Englesku.

Uobičajeni naziv "Butterfly Bush" dobio je jer su cvjetovi vrlo privlačni leptirima.

Simbolika Buddleia

Buddleia predstavlja ponovno rođenje , uskrsnuće i novi početak .

Zanimljive činjenice o Buddleii

Je li Buddleia invazivna?

Iako nije svugdje invazivna, Buddleia se smatra invazivnom biljkom .
To je biljka koja brzo raste i lako se širi. Buddleiu je lako uzgajati, ali je se ponekad teško riješiti . Jednom uspostavljen, smanjit će ili eliminirati konkurentsku vegetaciju.
Svake godine zrela biljka može proizvesti do 3 milijuna sjemenki. Međutim, mnoge nove sorte su bez sjemena i malo je vjerojatno da će se razmnožavati.

Buddleia i leptiri

Kao što mu ime govori, grm leptira magnet je za sve leptire koji prolaze kroz vaš vrt. Leptiri su zaljubljeni u ovu biljku jer proizvodi nektar koji ima višu razinu saharoze, glukoze i fruktoze od mnogih drugih biljaka.
Osim toga, biljka će privući kolibriće, pčele i kukce.

Prednosti i upotrebe

Buddleia officinalis i Buddleia asiaticum koriste se u tradicionalnoj kineskoj i korejskoj medicini . Na kineskom se cvijet Buddleia zove "Mi Meng Hua" i smatra se tradicionalnom kineskom ljekovitom biljkom.
Vrsta se koristi za liječenje problema s očima, grčeva mišića, problema s mokraćnim mjehurom, glavobolje, gonoreje, hepatitisa i kila.

Podaci o biljci Buddleia

 

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.