Type Here to Get Search Results !

Cvijeće Kukurik (Kurijer; Diplomsko dugme; Cvijet u košari) simbolizira nadu , sjećanje

 

Centaurea je rod od oko 500 vrsta iz obitelji Asteraceae , porijeklom iz Starog svijeta.
Ove biljke imaju uspravne i dlakave stabljike, uske listove u obliku koplja i cvjetove raspoređene u cvjetne glavice na vrhu cvjetnice. Cvjetovi sadrže diskaste cvjetiće, poput onih u žutom središtu tratinčice, i cvjetove zrakaste nalik na latice na periferiji cvjetne glavice. Centauree su rijetke u divljini, ali postaju sve popularnije u vrtovima.

Značenje imena

Ime roda potječe od grčke riječi "kentauros" , što znači "kentaur" .
Ime ima svoju osnovu u grčkoj mitologiji. Hiron je bio kentaur poznat po svom poznavanju medicine. Koristio je cvijet Centaurea da zaliječi svoje rane. Chiron je zaslužan za podučavanje čovječanstva o medicinskim tajnama i ljekovitoj moći biljaka.

Naziv "Cornflower" je dat jer biljka često raste na poljima kukuruza.

Uobičajeni naziv "Bachelor's Button" ima nekoliko mogućih podrijetla.
Engleskinje su ih nosile kako bi pokazale da imaju pravo na brak. Smatralo se da, ako djevojka sakri cvijet ispod pregače, može dobiti neženju po svom izboru.
Cvijeće su nosili i zaljubljeni mladići kada bi im se netko svidio i poželjeli izlaziti s njim.
Neki vjeruju da je uobičajeno ime dano jer pupoljak nalikuje vrsti gumba koji nije zahtijevao šivanje.

Uobičajeni nazivi “Kurijer”, “Bachelor's Button” i “Basket Flower” koriste se za cijeli rod, ali se najčešće odnose na vrstu Centaurea cyanus.

Simbolika Centaurea

Centaurea simbolizira nadu , sjećanje , odanost , delikatnost , iščekivanje , jedinstvo , plodnost i ljubav .

Također može simbolizirati bogatstvo , prosperitet i budućnost .

Zanimljive činjenice o Centaurei

Centaureas u Tutankamonovoj grobnici

Ovo cvijeće pronađeno je u Tutankamonovoj grobnici u Egiptu.
"Krencokret i majčinka na vijencu oko mumije cvjetali su u ožujku i travnju, što nam govori u koje doba godine je pokopan", rekao je Nigel Hepper iz Kraljevskog hortikulturnog društva u Kew Gardens.
I zadržale su velik dio svoje boje, unatoč tome što su bile starije od 3000 godina!

različak (Centaurea cyanus)

Centaurea cyanus je najpopularnija vrsta Centaurea.
Ove se godišnje biljke često povezuju s tradicionalnim vremenima i obično se mogu vidjeti na razglednicama i slikama. Viktorijanci su ga uzdigli do suptilne umjetnosti. John F. Kennedy je toliko volio cvijet da ga je nosio na reveru onoga dana kada je oženio svoju suprugu Jacqueline.

Centaurea cyanus je nacionalni cvijet Estonije od 1968. godine.

Cvijet je također prihvatila Njemačka kao simbol jedinstva i vojske .
Prema povjesničarima, kada je Napoleon protjerao kraljicu Luizu Prusku iz Berlina, ona je svoju djecu, uključujući sina Wilhelma, sakrila u kukuruznom polju. Tamo ih je zabavljala pletenjem vijenaca od različka. Wilhelm je kasnije postao njemački car, a u znak sjećanja na hrabrost svoje majke, napravio je ovaj cvijet nacionalnim amblemom jedinstva.

Biljka ima dugu povijest biljne upotrebe , iako se ne koristi široko u modernom travarstvu. Ima protuupalna, antipruritska, antireumatska, antitusična, adstringentna, diuretička, laksativna, oftalmološka i purgativna svojstva. Koristi se za liječenje groznice, zatvora, kongestije u prsima, zadržavanja vode i raznih infekcija. Neki ljudi ga nanose izravno na oko zbog iritacije. Za cvjetove se kaže da su stimulans, a listovi i sjemenke su korisni protiv infekcija.

Centaurea cyanus je dobra biljka za bojenje koja se može koristiti kao izvor plave boje . U Rusiji se dodaje votki kako bi joj dala plavu nijansu.

Razvoj drugih vrlo konkurentnih sorti, uništavanje rubova polja, povećana uporaba herbicida i gnojiva i drugi ljudski postupci smanjili su populaciju ove vrste.

Prednosti i upotrebe

Neke su se vrste dugo koristile u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih bolesti uključujući razne infekcije. dermatološke tegobe, ginekološke i probavne tegobe.
Danas se biljka koristi u suvremenoj biljnoj medicini, a smatra se da ima tonik, stimulans i emenagogijska svojstva.

Cvjetovi su jestivi i mogu se koristiti za kulinarski ukras. Imaju sladak do ljut, okus poput klinčića.

Podaci o biljkama Centaurea

Objavi komentar

0 Primjedbe
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.